Vučuć: “Oluja je za mene najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”

Nesumnjive zločine koji su se dogodili u Oluji nad srpskim stanovništvom Vučić je nazvao etničkim čišćenjem. Zbog toga je po njemu pogrešno što su politički predstavnici Srba u Hrvatskoj odlučili prisustvovati tom obilježavanju u Kninu. Vučić smatra da su se Boris Milošević koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS) Hrvatske, trebali konsultovati sa Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska o odlasku u Knin, prenosi “Klix“.

Srpski politički predstavnici u Hrvatskoj, za razliku od onih u BiH očito vode nezavisnu politiku i žele napraviti određene iskorake u odnosu prema prošlosti u Hrvatskoj.

Tako je predsjednik Srbije kazao da mu je porazno da se od srpskih predstavnika traži da “slave etničko čišćenje”.

“Oluja je za mene najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ako neko zna neko drugo neka mi kaže. Ja znam da je bilo većih etničkih čišćenja u Aziji i Africi, ali na tlu Evrope ne znam”, kazao je Vučić danas u Beogradu.

Video u kojem Vučić komentira ovu temu pogledajte na videu od 43:20 do 44:35.

Ne sporeći zločine počinjene u Oluji i stradanje srpskog civilnog stanovništva, evidentno je da je Vučić namjerno “preskočio” neke lekcije iz bliske prošlosti pa tako zanemaruje sudski presuđeni genocid u Srebrenici. A šta je genocid nego najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. A desio se tik ispred dvorišta Srbije, u Srebrenici.

A kada će u BiH doći do iskoraka u odnosu prema prošlosti, možda je hrvatski scenarij dobar primjer, ali taj scenarij mora pratiti nezavisna srpska politika u BiH koja neće svaki put odlaziti preko Drine po mišljenje.


{$excerpt:n}