PANDEMIJA U BIH // Virus ušao u Dom za stare: Pozitivno 11 štićenika i dvoje uposlenika

Situacija u Domu za stare i iznemogle osobe u Goraždu veoma je teška, kazao je za “Avaz” direktor ove ustanove Anes Begović.

Mjesecima se njeno osoblje borilo protiv prodora koronavirusa među štićenike, u početku su čak u smjenama uposleni s njima bili i u izolaciji, ali nakon prvog potvrđenog slučaja u utorak, do danas je testiranjima utvrđeno da je 11 štićenika pozitivno, a zaraženo je i dvoje uposlenih – jedna medicinska sestra i jedna njegovateljica.

– Situacija je veoma loša, jer kod jednog broja štićenika već imamo simptome. Odjedanom kod 3, 4 ili pet njih se pojavila temperatura, grlobolja, blaga mučnina… Najgore je što nemamo izolatorij. Oni su smješteni u svojim sobama, a pripremili smo neke izdvojene prostorije kako bismo negativne izdvojili. Nakon što je pozitivno i dvoje uposlenih sad imamo samo jednu medicinsku sestru. Nemamo vremena da čekamo, moramo angažovati dodatno osoblje – kazao nam je Begović.

Testiranja se nastavljaju, kako bi se širenje virusa unutar ustanove, koja zbrinjava 42 stare, bolesne osobe, pokušalo zaustaviti.

U BPK Goražde aktivna su 83 slučaja infekcije, a u izolaciji je 239 osoba.

/ avaz.ba

The post PANDEMIJA U BIH // Virus ušao u Dom za stare: Pozitivno 11 štićenika i dvoje uposlenika appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}