Čerkez: Situacija je teška, ali je pod kontrolom

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da je stanje u vezi sa trenutnom epidemiolškom situacijom dosta teško, ali da je pod kontrolom.

Čerkez je istakao da veliki priliv pacijenata u bolnice ne predstavlja problem samo zbog nedovoljnog broja kreveta, nego i zbog manjka osoblja koje treba da liječi hospitalizovane.

“Potrebno je uraditi i dodatne napore da se stabilizuje situacija. Potreban je i veći i jači angažman inspekcija, kao i Ministarstava unutrašnjih poslova”, rekao je Čerkez, napominjući da je evidentno da postoji kršenje mjera i da inspekcija na tome radi.

U Vladi FBiH je održan radni sastanak na poziv premijera Fadila Novalića, kojem su prisustvovali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za inspekcijske poslove, te Ministarstva zdravstva radi razmjene informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te preduzimanja i praćenja mjera u borbi protiv virusa korona.

Čerkez je poručio da postoji niz instrumenata na raspolaganju kantonima u borbi protiv virusa, a da to nije izolacija koju ne bi mogli izdržati, kao ni brzo širenje zaraze, prenose federalni mediji.

Na radnom sastanku je dogovoreno da se u ponedjeljak, 10. avgusta, federalni premijer sastane s premijerima kantona, ministrima zdravstva, te predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove, Civilne zaštite i sa dva predsjedavajuća Parlamenta FBiH kako bi razgovarali o mjerama i pojačanju aktivnosti na sprečavanju širenja virusa, prenosi “Fokus“.


{$excerpt:n}