KORONAVIRUS / Epidemija u BiH ne jenjava: Do godinu ZATV0RA za nepoštivanje mjera

U Federaciji BiH će za sada biti zadržane mjere koje su ranije donesene. Smatramo da su one dovoljne da bi se zaustavio trend porasta novozaraženih koronavirusom, ali je potrebno da se na nivou kantona uspostavi nadzor nad njihovim provođenjem.

Ovo je jučer za “Avaz” kazao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo, nakon sve glasnijeg špekuliranja i najavljivanja ponovnog uvođenja rigoroznijih mjera.

Pojasnio je da NADZ0R nad provođenjem mjera treba biti u skladu s KZ FBiH, član 226. – neprovođenje zdravstvenih propisa u vrijeme epidemije.

– To je kazneno djelo za koje je propisana čak i ZATV0RSKA kazna do godinu. Prema tome, mi insistiramo na striktnom provođenju mjera i kažnjavanju onih koji mjere NE PR0V0DE. Govorimo ovdje o svakome, i o građanima i privrednim subjektima i ugostiteljskim objektima – ističe Čerkez.

Naglasio je kako nijedna terapija u B0RBI s koronavirusom ne smije biti određena bez ljekara.

– Ljudi koji nisu studirali medicinu ne mogu propisivati lijekove i, u krajnjem slučaju, to je neodgovorno jer je svaka osoba drugačija i nije joj ista kli*ička slika. S druge strane, vidimo da se vremenom i terapije u liječenju COVIDA-19 mijenjaju, određeni lijekovi se isključuju, a novi ubacuju – kazao je Čerkez.

The post KORONAVIRUS / Epidemija u BiH ne jenjava: Do godinu ZATV0RA za nepoštivanje mjera appeared first on usn.ba.

{$excerpt:n}