U Drvaru od danas pooštrene mjere, hoće li reagirati krizni štabovi ostalih gradova

Na području Drvara će zbog pogoršanja epidemiološke situacije od danas biti skraćeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima i trgovinama, zaključak je Kriznog štaba.

Trenutno je na području Drvara potvrđeno 12 slučajeva, od kojih pet ima težu kliničku sliku i smješteni su u Cov bolnicu u Mostaru.

Komandantica Kriznog štaba Dušica Runić navela je da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije do 18 sati skraćuje radno vrijeme ugostiteljskim objektima, sportskim kladionicama, svadbenim salonima, dječijim igraonicama, teretanama i drugim objektima, dok je radno vrijeme trgovinama ograničeno do 20 sati.

Na snazi je i dalje zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Ukoliko situacija bude pogoršana u narednim danima, Runić je navela da će Krizni štab biti prinuđen da donese najrestriktivnije mjere kao što su policijski sat, potpuna zabrana rada ugostiteljskih objekata, prenosi Srna.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajeva smatra potrebnim započeti sa dosljednom primjenom odredbi navedenog Zakona, te kažnjavanju prekršilaca Naredbe o obaveznom korištenju zaštitne maske na propisanim mjestima.

– Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na COV-19 nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma, čak i ako su ti simptomi blagi. U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima. Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su: bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Također su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma – saopćili su iz Kriznog štaba.

Podsjećaju da je član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH normirao je da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije BiH, kao i zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica.

The post U Drvaru od danas pooštrene mjere, hoće li reagirati krizni štabovi ostalih gradova appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}