Upozorenje laicima koji javno dijele savjete o liječenju korona virusa

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajeva podsjeća da je 17. jula ove godine na teritoriji Federacije BiH proglašena epidemija izazvana novim koronavirusom. Proglašenje epidemije podrazumijeva poštivanje svih naredbi kriznih štabova i zakonskih odredbi definiranih u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.
Naredbom Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva od 26. juna ove godine propisano je obavezno korištenje zaštitnih maski za lice. Postupanje u suprotnosti sa mjerama iz ove naredbe predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršilaca.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS smatra potrebnim započeti s dosljednom primjenom odredbi navedenog Zakona, te kažnjavanju prekršilaca Naredbe o obaveznom korištenju zaštitne maske na propisanim mjestima.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na Covid-19 nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma, čak i ako su ti simptomi blagi. U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima. Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su: bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Također su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva medije, kao i pojedince, da se informiraju samo iz relevantnih, zvaničnih i provjerenih izvora, kao i da se suzdrže od širenja neprovjerenih informacija, panike i lažnih vijesti.

– Posebno pozivamo pojedince, laike bez formalnog medicinskog obrazovanja, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolisano na recept i koriste pod kontrolom ljekara ili farmaceuta. Osobe koje su laici često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno ljekara. Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konfliktu s opštim laičkim objašnjenjima – poručuju iz Kriznog štaba.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva građane da izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika grupisanja bez distance i bez upotrebe zaštitne maske na otvorenom, kao i poseban oprez tokom godišnjih odmora i putovanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Počnite dosljedno kažnjavati

Član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH normirao je da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije BiH, kao i zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba.

Članovima Zakona o zaštiti stanovništva FBiH od zaraznih bolesti od člana 65 do člana 70 propisane su kaznene odredbe, a kažnjavanje obavljaju inspekcijski organi, zbog čega ih Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva da dosljedno primjene zakonom definirane kaznene odredbe prema kršiteljima.


{$excerpt:n}