Čime nahraniti svoj mozak kada vas roditeljstvo iscrpi

Ljetnji i zimski raspusti, vikendi i praznici. Šta ovi dani imaju zajedničko? Imaju djecu koja uglavnom ne znaju šta bi radila od sebe i koja imaju milion pitanja i zahtjeva. Nije nikakvo čudo da se roditelji na kraju tih dugih dana osjećaju totalno iscrpljeno.

Djeca su posao, to svi znamo. Takođe, znamo da ih volimo i da želimo ono što je najbolje za njih. Ona su naša radost i naravno mi želimo da se osjećaju sigurnom i voljenom. ALI PONEKAD? Ponekad, jedino što želimo od njih je da budu tiha. Samo pet minuta.

Bez pitanja. Konstantnog argumentovanja. Bez riječi “Samo da ti kažem”. Jednostavno samo ššššš.

Konstantne odgovornosti

Roditelji često trebaju tišinu na kraju dugog dana. Uzimajući u obzir sve odgovornosti poput, posla, spremanja hrane, veša, plaćanja računa itd., roditelji ponekad osjećaju da nemaju snage za pitanja. “Mogu li pojesti još jednu čokoladicu? Mogu li još gledati TV? Možeš li mi isplesti stotinu malih pletenica?” Lista ide dalje.

Postoje dani kada je to jednostavno previše za mozak roditelja. Vjerovali ili ne, nauka potvrđuje da zaista i jeste previše. Uzimajući ovo u obzir, npr. ako nas dijete pita za slatkiše ujutro u devet, mi odlučno kažemo NE. Ako nas to isto pita u pet poslijepodne mi jednostavno kažemo: SVEJEDNO MI JE.

Mentalna disciplina

Sve odluke koje dnevno donosimo su zasnovane na našoj mentalnoj disciplini. Kada su djeca konstantno oko nas,  broj tih svakodnevnih odluka se jednostavno pomnoži sa 100. Ovo posebno važi kada se osjećamo dovoljno hrabri pa djecu povedemo u prodavnicu, na pijacu ili slična takva mjesta. Dok mi odlučujemo koje ćemo namirnice uzeti, šta je povoljnije i šta ćemo kuhati slijedeće sedmice za ručak, naša djeca se trkaju ili trpaju sve moguće grickalice u kolica. Rezultat toga je TOTALNA ISCRPLJENOST.

Ova pojava se zove ekstremni umor.  To uopšte ne znači da ste loši roditelji. Znači da ste ljudska bića sa mozgom koji je doveden do svojih krajnjih granica.

Istraživanja

Na svu sreću postoji nešto što se zovu istraživanja, pa čak i kad je riječ o ovoj pojavi. Istraživanja pokazuju da kada dođemo u ovakvu situaciju trebamo kratke pauze i vjerovali ili ne, ŠEĆER i to onaj koji dolazi iz prave hrane. Dobra stvar je da vaš mozak nije potpuno uništen i da je ova pojava privremena. Šta ovo ustvari znači?

Kao prvo kada vas dijete pita nešto i vi osjećate de ste mentalno iscrpljeni recite mu da ne možete odgovoriti odmah i da vas pita poslije. I onda lijepo pojedite Snickers.

Ponekad, biti dobar roditelj znači prevariti svoj mozak. Svi se trudimo da uradimo ono što je najbolje, ali ponekad ne znamo šta je najbolje. Razmotrite prijedlog da se malo odmorite, ipak na kraju krajeva, to je nauka.

Izvor: https://www.parent.co


{$excerpt:n}