SEBIJA IZETBEGOVIĆ UP0Z0RAVA: “Morat će se uvesti mnogo restriktivnije mjere!”

Morat će se uvesti mnogo restriktivnije epidemiološke mjere, jer građani ne poštuju mjere, ne nose maske i to je NAJ0PASNIJE. Ako poštujemo mjere, možemo se IZAĆI NA KRAJ sa PR0BLEM0M, kaže u razgovoru za Dnevnik 2 BHRT-a prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

O porastu broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, prof. dr. Izetbegović kaže da se ne poštuju epidemiološke mjere:

”Objašnjenje ne teba tražiti daleko. Dovoljno vam je da prođete gradom i vidite da građani uopšte ne poštuju mjere, ne nose maske. Čak i oni koji nise maske, ne nose ih uglavnom propisno i da se okupljaju u velikom broju bez poštovanja distance. To je NAJ0PASNIJE”.

O postojanju još nekih važnih tački za širenje koronavirusa, kaže:

“Pa naravno, ti koji se kreću gradom otići će kasnije kući da ili će, kao jučer, da obiđu svoje starije članove porodica pa će to što pokupe u svojim šetnjama donijeti kući. Dakle, nije bitno gdje se okupljate, 0PASNIJE je naravno u za**orenim nego na otvorenim prostorima. Ali svakako je obavezno nošenje maski i poštivanje distance, ukoliko se radi o većem broju prisutnih”.

O tome da li je neko zakazao u situaciji kada dnevno imamo više od stotinu zaraženih, prof. Izetbegović kaže:

“Pa ne znam da li je neko zakazao, ali nešto nije uredu, to je sasvim očigledno. Dakle, imati toliko novozaraženih je previše. Ako poštujemo mjere, možemo IZAĆI NA KRAJ  s PR0BLEM0M. To što se mjere ne poštuju imamo ovo što imamo,a to nije dobro”.
O eventualnom uvođenju restriktivnijih mjera, prof. Izetbegović kaže:

“Ja mislim da će se morati uvesti mnogo restriktivnije mjere. Jer, vidjeli ste na samom početku, tamo februar-mart da su građani mnogo OZBILJNIJE poštovali mjere, pa smo mi pandemiju držali pod kontrolom i bili smo jedna od najuzornijih zemalja, čak u svijetu. Svi su izražavali osobito poštovanje prema načinu na koji funkcioniramo. Međutim, u jednom trenutku, kada je došlo do gubitka B0LESNIKA i na neki način do nekog prilično mogućeg gašenja zaraze, došlo je i do potpuno neobjašnjive relaksacije i prestanka poštivanja osnovnih mjera 0PREZA i čuvanja. I , evo sad imamo ovo što imamo, ovo je zaista jako L0ŠE i vodi nas prema L0ŠEM scenariju.

The post SEBIJA IZETBEGOVIĆ UP0Z0RAVA: “Morat će se uvesti mnogo restriktivnije mjere!” appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}