Eric Larson gostovao na ‘Face tv-u’ – “Neću se fokusirati samo na sarajevski kanton, iz Sarajeva počinjem”

U Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo stigao je, za kriminalce opasan lik, Amerikanac Eric Larson, koji je, između ostalog, poznat i po tome što je strpao iza rešetaka poznatog narko-bossa Nasera Keljmendija. Svi su uvjereni da bi Keljmendi i dalje bio na slobodi i da bi gradio svoje poslovno carstvo u BiH i regiji novcem zarađenim prodajom narkotika, da se ovaj Amerikanac nije angažirao na tom slučaju i osigurao čvrste dokaze protiv Keljmendija, prenosi “Slobodna-Bosna“.

Eric Larson bio je tužilac u slučaju narko-bossa Nasera Keljmendija, koji je nakon dugotrajnog suđenja proglašen krivim zbog neovlaštenog posjedovanja narkotika te je osuđen na šest godina zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini.

Larson je u diplomatskoj službi od 2003. godine. Ranije je bio angažovan u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Ureda visokog predstavnika.

Larson je bio angažovan u Ujedinjenim narodima kao stalni istraživač Ureda za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC-u u Austriji.

Amerikanac Eric Larson sinoć je dao svoj prvi intervju nakon dolaska u BiH. Gostovao je u Centralnom dnevniku Face TV-a Senada Hadžifejzovića, a integralni razgovor možete pogledati u videoprilogu.


{$excerpt:n}