Pet osoba preminulo u Republici Srpskoj

Pet osoba je preminulo, a nakon testiranih 549 uzoraka potvrđene su 123 novozaražene osobe od koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, potvrdili su predstavnici entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Od posljedica koronavirusa preminula je jedna starija žena iz Banje Luke, te četvorica starijih muškaraca, po jedan iz Banje Luke i Trebinja i dvojica iz Pala.

– Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija – rekao je v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković i ponovo pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera zaštite od infekcije.

Najavio je i da će od naredne sedmice Institut raditi komercijalno testiranje vezano za turističke odlaske građana RS u druge zemlje, a cijena će biti 200 KM.

Zeljković kaže da će, u skladu s novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, osobe kod kojih se nakon prvog testiranja potvrdi virus provesti u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti vršeno retestiranje i osoba će se smatrati izliječenom od virusa.

Međutim, sve će, kaže, zavisiti od kliničke slike svake osobe. Do sada je u tom bosanskohercegovačkom entitetu koronavirus potvrđen kod ukupno 4.842 osobe. Epidemiologinja Јеlа Аćimоvić je upozorila da je trenutno u UKC-u Banja Luka hospitalizirano 70 oboljelih, a 13 je životno ugroženo i priključeni su na respirator.


{$excerpt:n}