Više od 200.000 stanovnika Njemačke ima bh. porijeklo

Njemačka ima više od 83 miliona stanovnika, a 26 posto ih ima takozvano “migrantsko porijeklo”, objavio je Njemački ured za statistiku na temelju mikrocenzusa za 2019. godinu. Ukupno to čini više od 21 milion stanovnika koji su ili rođeni u inostranstvu ili imaju barem jednog roditelja koji je rođen izvan Njemačke i ima (ili je imao) neko drugo državljanstvo. Među njima je oko 238.000 iz Srbije, dok je više od 232.000 porijeklom s Kosova. Od drugih zemalja iz regiona najviše je onih iz Hrvatske, 415.000, dok ih je iz Bosne i Hercegovine 203.000.

U odnosu na prethodnu godinu to predstavlja porast broja stanovnika Njemačke sa stranim porijeklom od 2,1 posto. U poređenju s prethodnim godinama to je najmanje procentualno povećanje te grupe građana u posljednjih deset godina.

Većinom iz Evrope

Više od 11 miliona građana s migracionim porijeklom ima njemačko državljanstvo i više od pola njih ga je dobilo rođenjem, dok je njih 23 posto primljeno u državljanstvo nakon dolaska u Njemačku i boravka određenog broja godina u zemlji. Jednako je veliki procenat i tzv. “kasnih useljenika” – osoba koje imaju pravo dolaska i naseljavanja u Njemačku, jer su neki njihovi davni preci jednom odatle otišli u neku drugu zemlju.

Najviše takvih slučajeva ima u Rusiji pa ne čudi da je procentualno po broju doseljenika u Njemačku Rusija na trećem mjestu sa 7 posto, odmah iza Turske (13 posto) i Poljske (11 posto).

Od ukupnog broja ljudi sa stranim porijeklom je njih skoro 14 miliona (65 posto) došlo iz neke druge evropske zemlje, većinom iz neke od zemalja članica Evropske unije. Tu se prije svega ističu Poljska, Rumunija i Bugarska. Iz Azije ih je porijeklom 4,6 miliona, a oko milion ih korijene ima u Africi, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}