Njemačka s 50.000 eura pomaže porodice u BiH koje su ostale bez primanja zbog pandemije

Njemačka ambasada stavila je na raspolaganje dodatnih 50.000 eura za prevazilaženje posljedica krize izazvane koronavirusom. Ovim sredstvima će širom BiH, posebno u ruralnim sredinama, biti pružena podrška osobama koje su usljed krize ostale bez većeg dijela svojih primanja.

Sredstva će dobiti tri lokalne 0RGANIZACIJE. Već danas su direktorica World Vision International za BiH Larisa Klepac i njemačka ambasadorica Margret Uebber potpisale ugovor kojim će biti omogućena podrška za 111 porodica.

Time će preko 50 porodica dobiti plastenike. Pored toga će biti nabavljene poljoprivredne mašine, poput K0SILICA i lančanih pila. Podrška će se dodijeliti ljudima na području Pala, Prače, Podgraba, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Tarčina, Vareša i Goražda.

Udruženje Zdrava malina iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja dobit će sredstva za gradnju mosta, koji će spojiti obradiva polja sa selom.

Poljoprivredno udruženje građana Simentalac iz Lukavca dobiva podršku za mljekaru i proizvodnju sira.

Ambasadorica Uebber naglasila je važnost dugotrajne i bliske saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ova veza upravo je u teškim vremenima važna. Za nju je i lično veoma bitno pružiti podršku širom zemlje u vidu pomoći za samopomoć onima koji su posebno P0G0ĐENI krizom. Ambasadorica Uebber zahvalila se navedenim udruženjima za njihov izvanredan angažman u svim dijelovima zemlje.

The post Njemačka s 50.000 eura pomaže porodice u BiH koje su ostale bez primanja zbog pandemije appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}