Bez veselja nema ni zarade: Sušna i tužna godina za trubače

GUČA – U doba kad je trebalo da sviraju čočeke i kola na veseljima, mnogi trubači sa srpskoga juga sjede sa suprugama i maštaju kako da prehrane brojnu čeljad.

trubači korona

Zbog virusa nema svirke, nema posla, nema para, nema čega nema – kaže za list Politika Bojan Ristić, kapelnik iz Vladičinog Hana, dvostruki pobjednik Sabora u Guči sa svojim orkestrom.

On je jedan od pokretača predloga kako da se u ovoj teškoj i za trubače sušnoj godini pomogne muzičarima sa srpskoga juga i tu molbu dostavio je upravi Sabora začetog 1961. godine koji se, ovog ljeta, prvi put od tada, neće održati zbog epidemije.

Predsjednik opštine Lučani i Saborskog odbora, Milivoje Dolović, prosljedio je trubačku molbu ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, navodeći:

Opštini Lučani sa apelom za materijalnu pomoć obratili su se kapelnici trubačkih orkestara koji redovno učestvuju na Dragačevskom saboru u Guči. U dopisu detaljno obrazlažu uslove u kojima trenutno obitavaju, i razloge zbog kojih traže materijalnu pomoć. Molim vas da razmotrite mogućnost za pomoć orkestrima i njihovim porodicama, pošto je tradicionalni Sabor ove godine otkazan, zbog epidemije.

Nadali smo se i radovali ovogodišnjem Saboru kao jedinom izvoru prihoda posle više meseci, ali smo otkazivanjem priredbe došli u neizdrživu situaciju, mnogi trubači danas ne znaju kako će prehraniti ukućane. U mnogim državama vlade pomažu umetnicima da prežive ovu katastrofu, a mi smo oslonjeni jedino na Sabor u Guči koji nas okuplja 60 godina“, ističe Bojan Ristić.

Trubači iz Vranja, Hana, Surdulice, Bojnika i Zagužanja sami su sastavili mjerila o tome ko bi mogao da traži pomoć za prehranu. To su trubači što u prethodne dvije decenije imaju najmanje deset učešća na Saboru, da su barem pet puta bili finalisti, da su najmanje jednom svirali u finalu u razdoblju 2016 – 2019. i da imaju bar jednu nagradu na finalu.

Sve ovo, naravno, trebalo bi da bude omogućeno našim prijateljima, trubačima iz užičkog kraja i Dragačeva koji su svirali na Saboru, a sad su voljom prirode bez posla i prihoda“, napominje Ristić.

Muzičari najbolje znaju da bez veselja nema zarade.

B92

Чланак Bez veselja nema ni zarade: Sušna i tužna godina za trubače се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}