Temperature u BiH bit će preko 40 stepeni, stiže nam meteorološki ekstrem

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, naredne sedmice (od 03.08 do 10.08.) na prostoru BiH atmosfera neće biti potpuno stabilna

Veoma toplo vrijeme očekuje nas do kraja sedmice u Bosni i Hercegovini, a temperature zraka u četvrtak će dosezati i 41 stepen Celzijusa, saopćeno je jutros iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 34°C, na jugu zemlje do 38°C.

srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C.

četvrtak u Bosni će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima poneki lokalni pljusak sa grmljavinom je moguć u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34°C, na jugu zemlje i do 41°C, saopćeno je.

STIŽE METEOROLOŠKI EKSTREM

Na vrijeme u Bosni i Hercegovini utjecat će polje povišenog zračnog pritiska, koje će usloviti stabilnije vremenske prilike sa dosta sunčanih sati, saopćeno je danas u srednjoročnoj vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je navedeno u saopćenju, topao zrak sa juga pritjecat će tokom sedmice, tako da će temperature zraka dosezati i preko 40°C. U drugom dijelu sedmice uz jači razvoj oblaka mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi na zapadu i sjeveru Bosne i Hercegovine.

”Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od 13°C do 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 30°C i 36°C, u Hercegovini do 41°C”, saopćeno je.

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, naredne sedmice (od 03.08 do 10.08.) na prostoru BiH atmosfera neće biti potpuno stabilna. Tokom dana, uz duža sunčana razdoblja mogući su i kraći lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Više sunčanih sati očekuje se na jugu zemlje. Maksimalne temperature zraka znatno niže u odnosu na predhodnu sedmicu.

”Minimalne temperature zraka varirat će između 13°C i 18°C u Bosni, do 22°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 25°C i 30°C u Bosni, do jugu Hercegovine do 33°C”, saopćeno je.

(fokus.ba)


{$excerpt:n}