Udario je kolima, potom silovao pa ubio: Šest godina od stravičnog zločina koji je šokirao region

Ipak, 7. avgusta do djevojčicinih najmilijih stigla je užasavajuća vest, da je njeno tijelo pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Tijana je, u petak veče, tog kobnog 25. jula, vozom otišla u Bajmok gdje joj žive baba i deda sa majčine starne. Na sebi je imala bijelu majicu, svijetle farmerice i bijele ‘starke’. Stigavši u selo, javila se majci a zatim otišla na turnir u malom fudbalu u Rati. Veče je provela sa svojim prijateljima.

Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne djevojčice i dječaka. Na sred puta, odlučila je da krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je isto veče pozajmila. Rastali su se kod bifea udaljenog svega 200 metara od bakine kuće.

Vraćajući se sama istim putem, Tijana je išla Ulicom JNA. Na uglu ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe srela je drugare oko pola sata poslije ponoći. Na pitanje kuda se uputila, odgovorila je da ide da vrati pozajmljen duks.

Nastavila je ulicom Tri istarske žrtve, prešla prugu i krenula zemljanim putem koji vodi do sportskog terena na kojem ju je čekao drug čiju je duksericu pozajmila. Kako dugo nije došla, drug sa terena krenuo joj je u susret.

Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu, stotinjak metara dalje, nalazila se njena bijela patika kao i vještački nokat.

Signal njenog telefona detektovan 2 km od granice

Već jedan sat poslije ponoći prve večeri djeca i drugi stanovnici Bajmoka počeli su da traže Tijanu. Policija se u potragu uključila u 1.30, a zatim i žandarmerija.

Nekoliko dana kasnije, 29. jula, ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je signal Tijaninog mobilnog telefona posljednji put detektovan dva kilometra od graničnog prelaza prema Mađarskoj. Odmah je ostvaren i kontakt sa njihovim nadležnim organima, kao i službom Interpola.

Dani, puni neizvjesnosti i očaja, proticali su…

A onda, kasno u noć, 13. dana potrage, 7. avgusta, oko pola jedan, objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić, a da je njeno tijelo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mjesta na kojem je oteta u Bajmoku.

– On je u noći između petka i subote bio u Bajmoku, udario Tijanu svojim vozilom, prišao joj, nije bila teško povrijeđena kada je počela da traži pomoć, on ju je uhvatio za vrat, udarao, ubacio u svoje vozilo, odvezao u atar – rekao je tada ministar na konferenciji i dodao da je djevojčica tu i ubijena.

Policajci su Đurića pronašli u mesari u Surčinu, kako potpuno mirno siječe meso. Na mjesto gdje se nalazi djevojčicino tijelo Đurić je sam odveo policiju.

Djevojčicu je silovao, a zatim ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Za ovaj monstruozan zločin osuđen je na 40 godina zatvora. Kako je Tijanin otac izjavio poslije suđenja, na pitanje sudije zašto je ubio djevojčicu, Đurić je rekao “ne znam”.

“Jedno nestalo dijete je previše”

Prethodnih 6 teških i bolnih godina, njen otac Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, posvetio je borbi protiv pedofila i ubica djece, kako se zločin koji se dogodio njegovoj kćerki nikad više ne bi ponovio.

Zahvaljujući njegovoj misiji, maja prošle godine uspio poslanici Skupštine Srbije usvojili izmjene Кrivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna za počinioce najtežih krivičnih djela.

Jurić se intenzivno zalaže i za uvođenje “Amber alerta”, sistema za uzbunu prilikom nestanka djece, a početkom juna ove godine najavio je da kreće sa kampanjom kako bi ovaj model što prije počeo da se primjenjuje u Srbiji.

– Krećemo sa kampanjom za uvođenje sistema Amber alert. Budite uz nas i podržite nas. Jedno nestalo dijete je previše – napisao je Jurić.

Sistem Amber alert podrazumijeva da kada se desi nestanak djeteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gdje je dijete viđeno posljednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće, piše “Telegraf“.

Početkom marta, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) održan je sastanak povodom uvođenja ovog sistema kod nas. Sastanku koji je održan tačno 3. marta, pored Jurića i predstavnika MUP-a, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva pravde i Povjerenik za informacije od javnog značaja.

Na Međunarodni dan nestale djece, 25. maj, Ministarstvo pravde saopštilo je da Radna grupa koju je formiralo ministarstvo, intezivno radi na definisanju načina uspostavljanja “Amber alerta”.


{$excerpt:n}