Grad u BiH u kojem nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa

Novi slučajevi koronavirusa zabilježeni su i na području Unsko-sanskog kantona. U tom kantonu je do sada registrovano ukupno 229 slučajeva, dok je trenutno aktivno 79 slučajeva. I dok se koronavirus širi ovim kantonom, u Ključu još uvijek nije zabilježen niti jedan slučaj od početka pandemije.

Savjest građana Ključa je bila zaista na visokom nivou i zahvaljujući svima u tom lancu, za sada, nemamo nijednog zaraženog. Mada, niko ne može tvrditi da nećemo sutra imati zaraženih, to ne zavisi od nas. Ali, evo, ipak se nadam da će ostati stanje ovako kako jeste”, kaže Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ.

Kako je moguće da u Ključu do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, niko sa sigurnošću ne može reći. Međutim, ono što je sigurno je da se građani ovog grada pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Do sada je iz Ključa na koronavirus testirano više od 230 osoba. Iz ključkog doma zdravlja kažu da je pravovremeno sprovođenje mjera prevencije, ali i jako dobra saradnja sa ostalim akterima na nivou lokalne zajednice vjerovatno uticala na današnju epidemiološku situaciju.

“Mi nikada nismo prestali sa trijažnim punktom, sa izolatorijem gdje je obavezno nošenje uniforme, maske, mantila i vizira”, kaže Aida Kurbegović, iz higijensko-epidemiološke službe Doma
zdravlja Ključ.

Iako je Ključ, dakle jedina općina u ovom kantonu u kojoj do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, to nikako ne znači da je opasnost prošla, jer se virus može pojaviti svakog dana.

Stoga i vlasti i struka upozoravaju i apeluju na građane Ključa da se i dalje pridržavaju svih epidemoioloških mjera, prenosi “BHRT“.


{$excerpt:n}