Ivan Vilibor Sinčić nakon posjete Bosanskoj dolini piramida: “Ovo je svjetska priča koja ima ogroman potencijal”

Sinčić je u pratnji direktora Fondacije dr. Semira Osmanagića obišao Bosansku piramidu Sunca, Bosansku piramidu Mjeseca, Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, kao i novootkrivene tunele Ravne 3 i Arheološko-turistički park „Ravne 2“.

Oduševljen sam posjetom, lokacijama, ima predivnih stvari, od samih piramida, tunela, parka, pa do dolina rijeka Bosne i Fojnice i predivnih ljudi. Moram reći da sam zaista oduševljen i pozivam svakoga, ne samo iz BiH, već i cijele Europe da barem jednom dođe ovdje, da vidi i doživi ovaj prostor i ljude. Ovo je svjetska priča koja ima ogroman potencijal i svi zajedno moramo raditi u tom smjeru, da se nastave istraživanja, razvoj turizma i sve što se s time veže. – kazao je Sinčić.

Dodao je kako je za projekat čuo na samom početku, te kao student imao namjeru doći u posjetu, što se ipak nije realiziralo do ovog vremena. Sinčić je kazao i kako mu je bila ogromna čast provesti vrijeme u Bosanskoj dolini piramida i proći lokacije sa dr. Osmanagićem, te kako će priča iz Visokog doći i do ostalih kolega u Europskom parlamentu.

Ja ću svojim kolegama u Europskom parlamentu prenijeti pozitivna iskustva i vjerujem da ćemo se u budućnosti zajedno naći i ovdje i na svaki moguć način pomoći da se nastave istraživanja i razvoj, ne samo Visokog, već i BiH, kao i Europe, jer su ovo jedine europske piramide i ovo je i europska priča. S druge strane, BiH nije članica EU, hoće li biti odlučit će narod u BiH, međutim Europska komisija ima određene programe i alate da pomogne i ulaže, i programe za zemlje izvan Europske unije. Skenirat ćemo sve te mogućnosti i vidjeti na koji način možemo doprinijeti. – istaknuo je Sinčić.

Ivan Vilibor Sinčić u društvu dr. Osmanagića – PR / Haber.ba


{$excerpt:n}