Roditelji u Sarajevu iznijeli probleme i zahtjeve ukoliko opet bude online nastave

Nakon što je grupa roditelja u RS-u pokrenula peticiju kojom traže novčanu naknadu od 500 KM ukoliko se nastava u septembru bude odvijala online, provjerili smo kakva je situacija u Kantonu Sarajevo gdje su nam iz Vijeća roditelja KS kazali da nemaju trenutno takve zahtjeve, ali da postoje problemi koji se trebaju riješiti.

Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS je za Klix.ba podsjetila da su na početku pandemije poslali dopis Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u kojem su tražili pronalazak rješenja da se omogući roditeljima ostanak kući, pogotovo djece u nižim razredima.

“Nikada nismo dobili odgovor na to. Lično mislim da bi bilo bolje ako bi već neko izdvojio toliku svotu novca da ih onda ‘ubrizga’ u obrazovni sistem da se svi problemi koji postoje dovedu u red. Trenutno tražimo od naše baze u Vijeću roditelja KS adekvatne informacije šta je to što zaista roditelji misle da bi bilo najbolje rješenje u budućnosti po ovom pitanju”, kazala je Parla.

Postoje brojni nedostaci u odvijanju online nastave

Dodala je da je bila evidentna razlika kada je riječ o odvijanju nastave u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“U Federaciji BiH smo imali mnogo adekvatnije odvijanje online nastave za razliku do RS-a, pogotovo je bila nešto bilja u Kantonu Sarajevo jer se taj proces rješavao na nivou kantona, a ne na nivou entiteta kako je to u RS-u. Naravno iako je bilo mnogo bolje organizovano u Sarajevu ipak je sve to imalo određene nedostatke na koje smo mi ukazivali i tokom trajanja online nastave i poslije. Mi sad čekamo da nam Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS predoči određeni feedback ili analizu kako je sve prošlo te da i mi damo svoje sugestije na ono što su njihovi planovi”, naglasila je.

Parla je navela da postoje brojni nedostaci koji se moraju ukloniti da bi online nastava mnogo bolje funkcionisala u septembru.

“Već istaknuti nedostaci su to da su roditelji morali biti uz svoju djecu tokom trajanja online nastave, pogotovo kada je riječ o nižim razredima, a da nisu mogli ići na posao i da im to naravno nije u svakom trenutku bilo plaćeno. Dok su roditelji kao i svi s djecom prvih 15 dana početka pandemije bili zatvoreni u kućama za to su poslodavci i mogli naći razumijevanje, ali nakon toga nisu, a djeca nisu sama mogla boraviti kući”, dodala je.

Navela je i to da tokom provođenja online nastave nije bila ista metodologija rada svih nastavnika i učiteljica. Dodala je da metodologija rada nastavnika mora pod hitno biti jednaka u svim školama prema svoj djeci jer se, kako kaže, u suprotnom dovode u neravnopravan položaj.

“Bile su učiteljice koje su se direktno putem online platformi javljale učenicima i opremile se za to, kupile tablu u kući i tako učile djecu, a s druge strane, postoje i one koje su putem Vibera radile s djecom, a uz to komunicirajući s roditeljima jer nije bio uspostavljen sistem platforme za online nastavu. Bilo je određenih pomaka, ali sve se ovo mora još mnogo više pripremiti pogotovo kada je riječ o radu s djecom u nižim razredima koji teško usvajaju znanje bez da prisustvuju u učionici ili bez prisustva nekoga ko može adekvatnom metodologijom rada to i raditi. Iako ja imam relativno dobro znanje iz svake oblasti, ipak ja nisam nastavnik jer oni to trebaju i znaju najbolje raditi. Zbog toga taj problem treba riješiti nadležno ministarstvo ukoliko se online nastava bude nastavljala”, kazala je.

Pravilnik o ocjenjivanju i vrednovanju učenika u KS se treba izmijeniti

Parla je naglasila da je ista situacija bila i u osnovnim i srednjim školama u KS.

“Sva djeca koja se školuju na daljinu, tačnije, putem online sistema, moraju imati iste tehnološke mogućnosti, dakle, pristup internetu, računare i potpuno iste ili slične metode rada nastavnika. Smiješno je da neko dijete ništa ne uči iz muzičkog u određenoj školi, a da je u nekoj drugoj sasvim drugačija situacija gdje je nastavnik posvećen pa čak nekad i previše”, poručila je.

Ono što je dodatno opterećivalo učenike su gradiva, koja se, prema Parlinom mišljenju, moraju dovesti u red, smanjiti i “prečistiti”. Time bi se, kako je navela, prilagodili godinama učenika te izbjeglo bespotrebno “zatrpavanje” informacijama.

“Činjenica je da su naši nastavni planovi i programi veoma loši i u redovnoj nastavi. Mi godinama čekamo reformu koja se opet prolongira za novembar i ako tada bude neka nova vlast moguće je da će nas opet odgoditi i to je slučaj zadnjih 30 godina. Da je napravljen curriculum kao i ishodi učenja u redovnoj nastavi što je konačno vrijeme, mi bi sad lakše riješili to u online nastavi. Znalo bi se tačno šta se treba naučiti i u kojem uzrastu i razredu. Zbog lošeg nastavnog plana i programa, došlo je do toga da su se nastavnici tokom online nastave doslovno ‘pogubili’ pa su davali i više gradiva nego je potrebno zato što bi ih inspekcija kaznila da su drugačije postupili”, pojasnila je.

Na kraju je posebno naglasila da je najveći problem Pravilnik o ocjenjivanju i vrednovanju učenika u KS u kojem nije naveden online sistem.

“U njemu se govori o redovnom vrednovanju i ocjenjivanju iako i s tim imamo problema, ali te analize smo davno tražili. Usred pandemije su nam rekli da će se napraviti instrukcija za vrednovanje u online nastavi jer to ne može biti napravljeno na isti način. Postavlja se pitanje koliko su djeca naučena putem online nastave, međutim, iako je obećana instrukcija, na kraju je odlučeno da se radi po navedenom pravilniku, a nikome nije jasno kako se to može raditi ako on ne uređuje tu oblast”, zaključila je Parla.

Podsjećamo, grupa roditelja u Republici Srpskoj pokrenula je peticiju kojom traži novčanu naknadu ukoliko se nastava u septembru nastavi odvijati online. Potpisnici peticije traže da im Vlada isplaćuje mjesečnu naknadu u iznosu od 500 KM po djetetu.

Istakli su da bi jedan roditelj u tom slučaju mogao uzeti neplaćeni odmor i biti učitelj svom djetetu ili platiti stručnu osobu koja će raditi s njim.

(Klix.ba)


{$excerpt:n}