Korona zaposlila 4.552 zdravstvena radnika u Srbiji

BEOGRAD – Od pojave koronavirusa u Srbiji, u periodu od 26. marta do sada angažovano je i zaposleno 4.552 zdravstvenih radnika u 186 zdravstvenih ustanova.

korona zaposlila

Kako navode u Ministarstvu zdravlja za Tanjug, u toku 2020. godine su date saglasnosti i za zapošljavanje na neodredeno vreme za 2.394 zdravstvenih radnika, po osnovu upražnjenih radnih mjesta zbog odlaska u penziju ili nekih drugih razloga.

U junu je nastavljeno i sa zapošljavanjem najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola u okviru projekta Ministarstva zdravlja pokrenutog prošle godine.

Tako je posao, specijalizaciju i doktorske studije do sada ukupno po ovom projektu dobilo preko 500 najuspešnijih mladih lekara, sa prosekom devet i deset, kao i 700 medicinskih sestara i tehničara sa odličnim rezultatom tokom školovanja.

Još 200 zdravstvenih radnika će uskoro dobiti šestomjesečni angažman, koji će finasirati EU, zahvaljujući ugovoru koji su ovih dana potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, sa ciljem da se povećaju kapaciteti Srbije za borbu protiv COVID-19.

Oni će biti angažovani u Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut a za taj njihov šestomesečni angažman EU je opredelila oko milion evra.

Očekujemo mlade lekare pre svega u zavodima za javno zdravlje na teritorijama gde su epidemijska žarišta, a potom ocekujemo mlade medicinske sestre i sve ljude koji su bez posla u ovom trenutku, da zajedničkim snagama pomognemo da se izvrši kontrola epidemije“, rekla je direktorka Batut Verica Jovanović i pozvala je mlade da se jave na konkurse koji ce biti raspisani.

Istovremeno, podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne ukupan broj zaposlenih zdravstvenih i socijalnih radnika veći za 1,2 odsto (1.747 lica).

Tanjug

Чланак Korona zaposlila 4.552 zdravstvena radnika u Srbiji се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}