Dodik: Valentin Inzko za bijesnu platu ne radi ama baš ništa

On je izjavio i to da Valentin Inzko još pokušava da provodi iste politike nad Srbima na ovom prostorima, ovoga puta bez oružja, piše Srna.

“Historija nam se očito ponavlja kao farsa, kada od međunarodnog neizabranog stranca slušamo šta je agenda, i to njegova, čija je naša imovina ili o odlukama Vrhovnog suda BiH, koji ne postoji”, rekao je Dodik nakon što je upitan da prokomentira Inzkove navode iz intervjua bečkom Standardu.

Dodik je naglasio da Inzko ne propušta priliku da pokaže i nama i svijetu da on nije u BiH da bi nadgledao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što mu je mandat iz tog sporazuma, već da bi provodio, prema njegovim riječima, muslimansku politiku, uvijenu u evropske integracije.

Da je ikada pomislio da BiH treba da se integrira u Evropsku uniju (EU), konstatirao je srpski član Predsjedništva, Inzko bi odstupio s tog mjesta i pred Savjetom bezbjednosti UN-a rekao da protektorati ne mogu biti dio EU i da on svojim odlaskom daje doprinos prosperitetu BiH.

“Valentin Inzko radije ostaje da za bijesnu platu ne radi ama baš ništa i s vremena na vrijeme prizove rat, ne bi li što duže ostao tu, da da kakav intervju, slaže ponešto, tek toliko da nas sve podsjeti da je međunarodna uprava još tu. A ovo nije ni 1918. ni 1945. godina”, zaključio je Dodik.

Inzko je Standard rekao da se u BiH još vodi rat, ali bez pušaka te da nacionalisti i dalje pokušavaju da unaprijede svoje ratne ciljeve.

On je naveo i to da državna imovina još nije raspodijeljena i da je Milorad Dodik izjavio da sve što se nalazi na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska, pripada Republici Srpskoj, iako je, kaže Inzko, Vrhovni sud BiH drugačije odlučio.


{$excerpt:n}