Vremenska prognoza,evo šta meteorolozi prognoziraju za narednu sedmicu

Nakon što je pri kraju sedmice, te prvog dana vikenda gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu zahvatio talas vlažnog zraka i osjetan pad temperatura, daleko ispod prosjeka za ovo godišnje doba, ni narednih sedam dana neće biti znatno drugačije.

Ako je suditi prema raspoloživim sinoptičkim kartama i najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i naredne sedmice očekuje se promjenjivo vrijeme sa čestim izmjenama stabilnih perioda i perioda sa kišom i pljuskovima.

Minimalne temperature zraka varirat će između 10°C i 15°C u Bosni, do 18°C u Hercegovini, dok će se maksimalne temperature kretati između 22°C i 27°C u Bosni, do 30°C na jugu Hercegovine.

Prognoza za naredna tri dana

U nedjelju, 19. jula, veći dio dana preovladavaće pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na krajnjem jugu zemlje. Padavine su uglavnom lokalne i slabijeg intenziteta. Prije podne više padavina se očekuje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnje temperature zraka izuzetno niske, većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

U ponedjeljak, 20. jula, u Bosni se nsatavlja umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima se očekuje razvedravanje. Vjetar slab sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka i dalje izuzetno niska, većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

U utorak, 21. jula, u Bosni konačno sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove izgledna je magla i niska naoblaka. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka nešto viša, ali i dalje izrazito niska za ovo doba godine – većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C.

No ovo blago otopljenje čini se da neće dugo trajati, jer se već za četvrtak, 23. juli, najavljuje novo naoblačenje i novi pad temperatura,piše Depo

I na Jadranu temperature ispod prosjeka

Prema sezonskoj prognozi Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, iduća sedmica bit će hladnije od prosjeka i na kopnu i na moru. Nova bi fronta mogla stići u noći sa srijede na četvrtak i prouzročiti padavine duž većeg dijela Jadrana.

Stoga će posljednja sedmica u julu biti blago toplija, ali će temperature uglavnom biti ispod prosjeka. U prvoj sedmici avgusta na sjevernom Jadranu moglo bi doći do pozitivnog odstupanja temperatura od prosjeka, a znatno toplije vrijeme prognozira se tek u drugoj sedmici avgusta.


{$excerpt:n}