Kako je jedna svadba u Zadru izazvala eksploziju Covida-19: Svi su se pridržavali mjera, a 14 dana kasnije evo koliko je ljudi ukupno zaraženo i kakve simptome imaju

Hrvatski mediji ovih dana uveliko pišu o jednoj svadbi koja je pokazala koliko se lako korona virus širi, čak i kada se poštuju preporuke zdravstvenih vlasti, te da je možda ipak najbolje za sada odustati od okupljanja bilo kakve vrste.

Naime, početkom jula u Zadru se održalo vjenčanje kćerke generala Mladena Fuzule sa preko 300 zvanica, a uprkos tome što su na samoj ceremoniji sprovedene sve mjere koje su taj dan bile na snazi, pretvorio se u žarište Kovida-19.

Na današnji dan, odnosno 14 dana poslije vjenčanja, što je maksimalni period inkubacije, Služba za epidemiologiju Zavodna za javno zdravlje u Zadru potvrdila je da je do sada na ovom događaju zaraženo 36 osoba. Od toga tri osobe čak nisu ni bile na vjenčanju, ali su porodični kontakti onih koji jesu.

Zaraženi su u rasponu od 23 i 47 godina, a imali su blage simptome koji su trajali nekoliko dana.

Većina gostiju je otišla u samoizolaciju, a između ostalog i cijelo ministarstvo nauke i obrazovanja, nakon što je utvrđeno da državna sekretarka Ivana Franić, koja je bila na svadbi, ima koronu.

“Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je da je vjenčanje održano prema svim važećim preporukama HZJZ-a koje su taj dan bile na snazi, te broj zvanica nije prelazio dopušteni broj”, poručili su iz tamošnje Službe za epidemiologiju, prenosi “Žena“.


{$excerpt:n}