Danas je svjetski dan sladoleda: Nekoliko zabavnih činjenica o omiljenoj ledenoj poslastici

Prvi recepti za sladoled potječu još iz drevne Kine gdje je bio običaj da se na dvoru miješaju led i mlijeko, a u Rimu je jedna od omiljenih poslastica bila mješavina leda i snijega s različitim vrstama usitnjenog voća.

Evropljani su za ovu poslasticu saznali malo kasnije, tek u 17. vijeku i to od Arapa koji su na Sicilijanskom dvoru učili Italijane kako da zamrznu slatku kremu što je u to vrijeme bilo potpuno nevjerovatno.

Postoje legende da je enleski kralj Charles II toliko volio ovaj recept da je platio svom kuharu veliku sumu novca kako bi ga držao u tajnosti.

Iako je sve do 18. vijeka bio poslastica rezervisana samo za više slojeve, masovna proizvodnja sladoleda počinje u 19. vijeku kada se pojavila prva mašina za pravljenje sladoleda, međutim dostupni su bili samo neki oblici i ukusi.

Tek razvojem tehnologija, javljaju se novi ukusi i oblici kao što su sladoled u kornetu ili na štapiću koji su i danas najbrže osvježenje mnogih ljudi u ljetnjim danima.

Ta masovna proizvodnja, u 19. vijeku najbrže počinje u SAD-u, a CNN piše da niko sa sigurnošću ne može tvrditi u kojem tačno periodu je sladoled postao toliko popularan u ovoj državi, ali da se zna za nekoliko njegovih “osnivača” koji su bili ovisni o njemu.

Tako je Thomas Jefferson napisao uputstvo od 18 koraka i to je prvi recept za sladoled koji je zabilježio jedan Amerikanac. S druge strane, George Washington je navodno jednog ljeta potrošio 200 dolara na uživanje u ovoj poslastici. U današnjim dolarima to je mnogo novca.

Zahvaljujući predsjedniku SAD-a Ronaldu Reaganu, proglašen je svjetski dan sladoleda. On je 1984. godine potpisao dekret kojim je juli proglašen mjesecom sladoleda. Treća nedjelja u njemu je službeno postala vrijeme kada se slavi postojanje ove ukusne poslastice.

U dekretu je sladoled opisan kao “hranjiva i zdrava hrana” u kojoj uživa 90 posto Amerikanaca.

Ono što je posebno zanimljivo istaći jeste da se najčudnija kombinacija ukusa za sladoled pravi u Japanu i sadrži komadiće živog konjskog mesa, a u Italiji toliko njeguju tradiciju ove poslastice da su čak osnovali Univerzitet sladoleda.

Prema posljednim istraživanjima, utvrđeno je da je vanilija ipak najpopularniji ukus sladoleda u SAD-u i pored brojnih drugih zanimljivih opcija.

Iako je donedavno za pravljenje sladoleda bilo potrebno vrijeme, jer je priprema podrazumijevala i odlaganje u zamrzivač bar na nekoliko sati, danas se sladoled sve više koristi i kao atrakcija za mušterije.

Tako na internetu često možemo naći videosnimke na kojima poslastičari miješajući razne ukuse pred očima mušterija prave sladoled na hladnoj ploči za samo nekoliko minuta.

(Izvor: Klix)


{$excerpt:n}