Nikola (29) povrijedio koljeno pa preminuo, očajni otac podnio prijavu protiv doktora

Nikola Andrić (29) iz Bogatića (Srbija) preminuo dan poslije skidanja gipsa, a njegov otac podnio prijavu protiv doktora Nikola Andrić, mladić iz Bogatića, preminuo je na dan svog 29. rođendana zbog, kako tvrdi njegov otac Slavoljub, ljekarske greške, odnosno neadekvatnog liječenja povrijeđenog kolena, uslijed čega je dobio – emboliju pluća.

Grč, pa bolovi
Kako Slavoljub Andrić priča, Nikolu je 24. maja uhvatio grč na koljenu lijeve noge, a potom se požalio i da ga boli koljeno. U Domu zdravlja u Bogatiću urađen je rendgen, a zbog otoka i ultrazvuk mekih tkiva. U tom nalazu je opisana velika količina slobodne tečnosti – gustog sadržaja, i Nikola je tog dana, 26. juna, poslat u šabačku Opštu bolnicu “Dr Laza K. Lazarević”.

Naglasio sam da je radiolog rekao da ima dosta slobodne tečnosti, odnosno gustog sadržaja. Doktor P. Ž. je odgovorio: “Ma koji je to doktor rekao, ovdje nema vode, samo otok.” Opipao je koljeno, dao terapiju, pa mene i Nikolu uputio u gipsaonicu, gdje mu je stavljena longeta – priča otac.

Isti ortoped je 9. juna mladiću skinuo longetu i rekao mu da ponovo dođe za sedam dana, da ledom hladi nogu i maže je gelom.

Obdukcija
Narednog dana mom Nikoli je pozlilo, hitno je prevezen u šabačku bolnicu, pokušali su reanimaciju, ali nije uspjela. Obdukcijom je utvrđeno da je tromb prouzrokovao emboliju pluća. Umro je zato što je neadekvatno liječen, nije dobio antikoagulante, nije izvučen sadržaj iz otoka na nozi, a na otok je stavljen gips – kaže Slavoljub, koji je prijavu za pokretanja disciplinskog postupka protiv doktora P. Ž. podnio šabačkoj bolnici, a dokumentaciju je poslao i republičkom inspektoru za zdravstvo.

Direktor bolnice: Pokrenut postupak
Direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović rekao je da je upoznat sa slučajem i da ovih dana treba da se susretne sa Slavoljubom Andrićem.

Već smo pokrenuli postupak, unutrašnju provjeru kvaliteta rada da se utvrdi da li je bilo ili ne propusta u radu doktora. Vidjet ćemo da li je za disciplinsku kaznu, a ukoliko se utvrdi da je doktor pogrešio, biće sankcionisan na adekvatan način – kaže dr Popović, prenosi “Kurir“.


{$excerpt:n}