Uspješna Bosanka u SAD-u postala advokat prije Hillary Clinton

Nakon što je postala član Advokatske komore države New York, postala je član i Advokatske komore Washington DC

Da mnogo mladih ljudi s ovih prostora niže uspjehe u brojnim zemljama svijeta, dokaz je i dvadesetdevetogodišnja pravnica Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, koja u Americi ostvaruje ono što dosad nisu postigli ni pojedini poznati Amerikanci.

– Između drugog i trećeg mastera 2016. godine sam položila pravosudni ispit države New York. Položila sam ga iz prvog puta, a šanse da strani student to uradi iz prve su, sudeći po statističkim podacima Advokatske komore ove države, svega 18 odsto. Ono što je zanimljivo je da taj pravosudni ispit iz prvog puta nisu položile ni osobe poput John F. Kennedyja, mlađeg sina bivšeg predsjednika Amerike John F. Kennedyja, kazala je Todorović.

Nakon što je postala član Advokatske komore države New York, postala je član i Advokatske komore Washington DC i u obje države ima aktivnu advokatsku licencu, a, kako kaže, ni Hillary Clinton nije uspjela da iz prvog pokušaja postane advokat u Washingtonu, što je Ilijani pošlo za rukom.

Naime, nakon što je s prosjekom 9,98 završila Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Todorović se prijavila za master studije prava u Americi, na nekim od najprestižnijih pravnih fakulteta u SAD, kao što su “George Washington” u Washington DC-ju, University of Michigen, SMU u Texasu, University of Miami i drugi, od kojih su je svi primili i dodijelili stipendije.

– Odlučila sam se za Saint Louis University School of Law, kako bih mogla da igram koledž košarku, jer pored oba roditelja, koji su bili sportisti, bilo je neminovno da ću se baviti sportom, a ljubav prema košarci je bila ogromna, istakla je Todorović.

Ono što je zanimljivo, navodi ona, je da je s timom Saint Louis Billikens igrala košarku u najjačoj koledž diviziji NCAA D-1 i pohađala master prava, što se, navodi, u istoriji ove lige u cijeloj Americi nikad prije nije desilo.

Kako ističe, uprkos nevjerovatno iscrpljujućem rasporedu treninga i utakmica, 2014. godine je proglašena za najboljeg master studenta generacije i uručili su joj “Don King Family Award” za superioran akademski uspjeh, a master je iste te godine završila s velikim počastima, sa specijalizacijom u američkom pravu.

Nakon Saint Louisa, priča Ilijana, s osvojenom punom stipendijom odlazi u New Orleans na Pravni koledž Loyola University, gdje je upisala master sa specijalizacijom u međunarodnim pravnim studijama, a i ovaj drugi master završila je s najvišim počastima i prosjekom 9,9.

– Po završetku drugog mastera, 2017. godine upisala sam i treći master građanskog prava, koji sam takođe završila s najvišim počastima, kazala je ona.

Kako kaže, u toku samo pet godina boravka u Americi, pored tri mastera i dvije državne advokature, napisala je i objavljeno je nekoliko njenih pravnih članaka kako u pravnim novinama, tako i u revizijama zakona.

Trenutno, kako ističe, radi u sudstvu, jednom od tri ogranka državne vlade, kao pravni savjetnik sutkinji Ellen M. Hauser u Okružnom sudu u New Orleansu.

– Kada je pobijedila na izborima, sutkinja Hauser je počela da bira članove svog kabineta. Glavni menažer njene kampanje je, u potrazi za potencijalnim stručnim saradnicima, kontaktirao istaknuti Loyolin koledž prava i zamolio da mu pošalju deset rezimea svojih najboljih alumnia koje bi mogli intervjuisati. Poslat im je samo jedan – moj rezime, uz poruku da je to sve što im je potrebno, priča Todorović.

Kako dodaje, u preko godinu i po dana, koliko već sarađuje sa sutkinjom Hauser, niti jedna njihova odluka nije preinačena niti je ijedna žalba uzeta u razmatranje.

Ilijana je osnovnu školu završila kao đak generacije, nakon čega je i gimnaziju u Banjoj Luci završila odličnim uspjehom.

– Moj prvi susret s američkim školstvom je bio dok sam studirala pravo u Banjoj Luci, kada mi se otvorila prilika da otputujem na razmjenu studenata u New York. Želja da odem u SAD je bila isključivo košarkaška i nije bilo ni na vidiku da ostanem u Americi. S razmjene sam se vratila u Banju Luku, ali sam nakon završena tri mastera ostala u SAD, rekla nam je Todorović.

Dodala je da sljedeće godine namjerava da polaže i pravosudni ispit države Louisianae, gdje trenutno živi, tako da bi prije 30. godine mogla da postane licencirani advokat u tri različite nadležnosti i države širom Amerike.