Još jedan slučaj u BiH: Na COVID-19 pozitivna direktorica vrtića

”Istina je, oboljele smo jedna zaposlenica uprave i ja. Smatram da je dobro izlaziti u javnost o ovome kako bismo druge upozorili koliko je ovo opasno”, rekla je Kegelj.

Dva zaposlenika uprave JU Gradski vrtići Mostar pozitivni su na COVID-19, ali trenutno se osjećaju dobro. Među zaraženima je i direktorica ove institucije Dijana Kegelj.

”Istina je, oboljele smo jedna zaposlenica uprave i ja. Smatram da je dobro izlaziti u javnost o ovome kako bismo druge upozorili koliko je ovo opasno”, rekla je Kegelj.

Kako je kazala, u samoizolaciji je bilo četvero radnika iz uprave vrtića koji su bili u kontaktu s oboljelima te su testirana sva djeca i odgajateljice grupe koja je bila u bližem kontaktu s rizičnom osobom. Naime, majka jednog djeteta iz grupe bila je pozitivna na COVID-19.

Svi testirani su negativni, a vrtić nastavlja dalje s radom po svim epidemiološkim mjerama koje su ranije predložene, piše “Bljesak“.

Infektolog Jurica Arapović istakao je kako je do sada u Mostaru testirano nekoliko vrtićkih grupa te da nijedno dijete nije bilo pozitivno. Kako je kazao, testiranja su provedena iz epidemioloških podataka gdje je neko od radnika ili roditelja bio pozitivan.

”Do sada nemamo podatak da su odgajateljice u mostarskom vrtiću bile pozitivne, a ukoliko bude neko pozitivan djeca će prema smjernicama koje provodimo ići u samoizolaciju na 14 dana”, kazao je.

Kako objašnjava, u Mostaru ima nekoliko trudnica i djece, svih dobnih skupina, koji su pozitivni na COVID-19. Nekoliko njih razvilo je simptome i liječe se u dječijoj klinici u SKB-u Mostar. Objašnjava kako su trenutno djeca u manjoj mjeri pozitivna nego odrasli te da većinom zaraženi dolaze iz klastera unutar porodice.

Podsjećamo, ovo nije prvi slučaj pojave koronavirusa u vrtićima. U vrtiću Mašnica na području općine Novo Sarajevo početkom krajem prošlog mjeseca privremeno je obustavljen rad nakon što je utvrđeno da je jedna odgojateljica zaražena.

Također je sve donedavno bio zatvoren vrtić i u Čapljini nakon što je otac jednog djeteta otkrio da je pozitivan na testiranju.

Tagovi: Mostar BiH vrtić koronavirus


{$excerpt:n}