Evo koliko je iznosila najviša plaća isplaćena u doba korone u FBiH

Period pandemije koronavirusa u BiH obilježen je BR0JNIM 0TKAZIMA, ali i smanjenjem plaća onima koji su uspjeli zadržati svoj posao. Da nisu svi građani BiH na isti način P0G0ĐENI korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreznih uprava FBiH i RS.

Iz Porezne uprave FBiH kazali su nam, naime, da prema evidencijama u Federaciji, najviša neto plaća koja je prijavljena za mart iznosila je 181.842,35 KM i to u djelatnosti bankarstva.

– Najviša neto plaća za april bila je 98.357 KM, u djelatnosti trgovine – istaknuto je.

Dodali su da podatak o najvišoj isplaćenoj plaći za maj 2020. godine u ovom trenutku ne mogu dostaviti, jer se podaci još dostavljaju i obrađuju.

– Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu – pojasnili su.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2020. godine iznosila je 1.454 KM.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u martu ove godine iznosila je 1.466 KM, što pokazuje nominalan p*ad za 0,3 posto u odnosu na decembar 2019. godine.

The post Evo koliko je iznosila najviša plaća isplaćena u doba korone u FBiH appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}