U Bugojnu protestna šetnja za nevino stradale Srebreničane

Protestnom šetnjom koja je upriličena večeras u Bugojnu, građani ove općine odali su počast nevinim žrtvama Srebrenice, poručivši kako je ‘srebrenička tragedija’, tragedija svih nas koji volimo ovu zemlju”.

Dana 11. jula moramo zaboraviti sve podjele i nesuglasice, zajedno trebamo odati počast svim nevinim žrtvama, i snažno dignuti glas protiv genocida, da se nikad više i nikome ne dogodi – poručili su učesnici skupa.

Imena stradalih Srebreničana pročitana su na centralnom gradskom trgu u Sultan-Ahmedovoj ulici, dok su članovi bugojanskog teatra ‘Fedra’ upriličili scensko čitanje teksta ‘Skinut ću ti zvijezde u kašiku’, posvećenog djeci koja su izgubila očeve genocidu.

Mnogi građani Bugojna upisali su se i u Knjigu žalosti, koja se planira uručiti Majkama Srebrenice, u znak podrške njihovoj borbi na putu traženja pravde.

Postavljena je izložba fotografija i likovnih radova autora Huseina Šljive, a članice organizacije Žene SDA OO Bugojno organizirale su podjelu ‘Cvjetova Srebrenice’, koji su zvanični simboli genocida u tom gradu 1995., prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}