Stravičan slučaj: Silovao autističnu sestru i napravio joj dijete

Stravičan slučaj s juga Hrvatske dobio je sudski epilog na Vrhovnom sudu – mladiću optuženom za polni odnos bez pristanka nad autističnom sestrom potvrđena je prvostepena presuda i mora u zatvor na dvije godine.

Županijsko državno tužilaštvo optužnicom je teretilo tada 20-godišnjaka zbog počinjenja teškog krivičnog djela protiv polne slobode i krivičnog djela rodoskvrnuća. Županijski sud je mladiću izrekao kaznu od dvije godine zatvora, koju je u cjelosti potvrdio Vrhovni sud. Prema optužnici, okrivljenom se stavljalo na teret “da je upotrebom sile počinio krivična djela 27. decembra 2014. godine u porodičnom stanu na štetu oštećene (1996. godište) koja je zbog bolesti nesposobna za samostalan život“.

Mladić je silovao svoju autističnu sestru, a pitanje je bi li uopšte ovaj predmet došao pred sud da nije bilo tužilaštva. Djevojka, koja nije bila u stanju da se brani niti imala pojma šta se događa, ali ni istražiocima da išta kaže, nakon silovanja je zatrudnila, prenosi “24sata“.

U petom mjesecu nesretna djevojka obavila je medicinski prekid trudnoće, koji je umalo završio tragično. Došlo je do početka sepse te je jedva punoljetna, teško bolesna djevojka, jedva preživjela. U to vrijeme istražioci su već sumnjali da je riječ o krivičnom djelu, imajući u vidu stanje djevojke, ali nisu mogli da identifikuju sumnjivca.

Međutim, zamjenica županijskog državnog tužilaštva zadužena za slučaj je preko DNK fetusa (koji se čuva neko vrijeme) i izdvajanjem DNK od svih potencijalnih sumnjivaca došla je do identiteta počinitelja.

Pokazalo se da je to brat djevojke, koji je, tek suočen s dokazima, priznao krivicu, a potom je proveo neko vrijeme u istražnom zatvoru zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Iako je postojala sumnja da nije bila riječ o izolovanom, pojedinačnom slučaju, takvo nešto nikad nije dokazano. Sudije na Županijskom sudu takođe je šokirao ovaj slučaj, ali iako je sankcija za ovo krivično djelo i do deset godina zatvora, bilo je ‘olakšavajućih okolnosti’, poput priznanja mladića, teških životnih okolnosti, kao i porodične situacije, koja bi se dodatno pogoršala odlaskom osuđenog na dugotrajniju robiju.

Takav stav prvostepenog suda prihvatio je Vrhovni sud RH te presudu potvrdio.


{$excerpt:n}