Predrag Kon: “Nikad nisam vidio ovakvu epidemiju, biće gore nego u aprilu”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u emisiji “Oko” na RTS-u da je ovo nesumnjivo najteži dan po broju umrlih i da je pred Srbijom situacija koja do sada nije bila.

Nesumnjivo da je najteži dan po broju umrlih, a i po tome što je krenuo nagli porast oboljenja. U Beogradu se virus nije smirio iako smo mi to očekivali, i dalje se ljudi javljaju u kovid ambulante sa korona simptomima. Mi u Beogradu tesitramo oko 900 osoba svaki dan, dok je ranije bilo oko 600. Moramo da uzmemo u obzir da rezultati kasne po 4-5 dana kada razmatramo koliko je sve aktuelno. Pred nama je situacija koja dosad nije bila, gora nego u aprilu, posebno za Beograd gdje je zdravstveni sistem popunjen do kraja – rekao je dr Kon.

Ostali gradovi imaju naznake nekog poboljšanja, na neki način je stabilizovana situacija u smislu prihvata slučajeva. Što se tiče Šabca, Užica i Kragujevca tu je relativno mirna situacija. Ja u svojoj ljekarskoj karijeri nisam imao prilike da vidim takvu respiratornu epidemiju – naglašava Kon.

On je rekao i da su svi su govorili da će toplota i sunce da suzbiju virus, ali da se to nije dogodilo.

To je ponašanje svih ostalih virusa koje poznajemo, ovdje se postavlja pitanje da je moguće da ostane u vazduhu, ali to se odnosi samo na zatvoreni prostor, teretane, liftovi… – kaže epidemiolog, prenosi “Alo!“.


{$excerpt:n}