Picula: Zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati!

U Evropskom parlamentu na plenarnoj sjednici danas je održana komemoracija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na sjednici je hrvatski zastupnik Tonino Picula istaknuo nužnost borbe protiv negiranja genocida i zaštite žrtava od iskorištavanja u dnevnopolitičke svrhe.

– S dubokom tugom i osobitim pijetetom prema žrtvama, danas govorimo o najvećoj tragediji na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata – genocidu u Srebrenici. Prošlo je punih 25 godina, ali sjećanja na strašne prizore i dalje snažno žive u nama. Prije pet godina Evropski parlament je donio posebnu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici – rekao je Picula.

Dodao je da utjehe za one koji su izgubili najmilije nema ni nakon svih ovih godina.

– Ali, kao što je važno identificirati ostatke žrtava zločina, za njihove obitelji jednako je važno jasno identificirati zločin i zločince. Sudovi u Haagu, BiH, Srbiji i Hrvatskoj osudili su 47 optuženih na više od 700 godina zatvorskih kazni zbog sudjelovanja u genocidu počinjenog u Srebrenici. Da, zločin u Srebrenici je genocid i tako ga treba zvati. Imamo presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Ali protokom vremena samo će jačati naša obveza da zaštitimo žrtve i njihove obitelji od programiranog zaborava u režiji političkog inženjeringa. A takvih pokušaja ima i bit će ih još; od dodjele Nobelove nagrade onima koji negiraju genocid do kampanja dezinformiranja sponzoriranih od raznih autoritarnih režima – upozorio je Picula.

Naglasio da je zajednička evropska dužnost ne dopustiti zločinu da naknadno trijumfira.
– To dugujemo žrtvama Srebrenice, ali i žrtvama s Ovčare i drugih masovnih stratišta na prostorima gdje je velikosrpski projekt ostavljao svoj zločinački trag – istakao je Picula.

Ocijenio je kako samo obrana istine o prošlosti otvara bolju budućnost generacijama koje dolaze.

– Bogatstvo Bosne i Hercegovine je njeno multi-etničko društvo. Nažalost, političke strukture stvorene u ratnim vremenima često usporavaju istinski napredak te države. Njene posebnosti, različite nacionalnosti, kulture i vjere zaslužuju puno uvažavanje, a njihova ravnopravnost je najbolji zalog za evropsku budućnost BiH. Jasnu perspektivu članstva BiH u EU dugujemo žrtvama Srebrenice, ali i mladima koji će, vjerujem, u miru i prosperitetu živjeti ujedinjeni u različitosti kao građani Evropske unije – zaključio je Picula.


{$excerpt:n}