Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson: “Srebrenički genocid je mračni istorijski trenutak za cijelo čovječanstvo”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson uputio je videoporuku povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj je istakao da građani SAD-a na godišnjicu i uvijek izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicma koje žale za svojim najmilijim, javvlja Anadolu Agency (AA).

Sutra ću prisustvovati komemoraciji dvadeset pete godišnjice srebreničkog genocida, mračnog istorijskog trenutka, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za cijelo čovječanstvo“, poručio je Nelson.

Ambasador Nelson je istakao da je Bosna i Hercegovina napredovala u proteklih 25 godina, ali da rane iz prošlosti nisu zacijelile.

Dok Bosna i Hercegovina stremi ka prosperitetnoj budućnosti za sve, nema mjesta za poricanje zločina koji su počinjeni tokom rata, niti za glorifikaciju onih koji su osuđeni za te zločine. Važno je razjasniti da ove zločine nisu počinile cijele etničke skupine, kao što je važno biti iskren u vezi sa tragičnom istorijom Srebrenice. Ove godine neću učestvovati u Maršu mira kao prošle godine iz poštovanja prema onima koji su planirali učestvovati, ali to neće moći zbog krize uzrokovane virusom korona. Virus je nametnuo ograničenja za mnoge učesnike u Maršu mira i sutrašnjoj komemoraciji. Ali, ja sam s njima u mislima. Iako smo prisiljeni odustati od svojih planova, moramo naučiti najvažniju lekciju koju nam je dala ova pandemija – ni granice ni etničke podjele ne određuju čovjekovu ranjivost“, kazao je Nelson.

On je dalje kazao kako na ovu tešku srebreničku godišnjicu od četvrt stoljeća, bosanskohercegovački politički lideri moraju promovirati pomirenje kroz ono što rade, a ne samo kroz retoričku podršku.

Dvadeset pet godina nakon genocida u Srebrenici, vrijeme je da se odmaknemo od zapaljive, nacionalističke retorike i netačnih narativa koji ne smanjuju, nego produbljuju etničke podjele. Umjesto toga, lideri moraju napraviti ponekad teške, ali apsolutno neophodne korake usmjerene ka jačanju povjerenja i dobre volje, tako da svi građani Bosne i Hercegovine imaju šansu za mirnu i prosperitetnu budućnost. Svi oni koji su ubijeni i koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države su i dalje posvećene davanju podrške svima u Bosni i Hercegovini koji streme pomirenju, miru i pravdi“, poručio je ambasador Nelson u poruci koja je objavljena na društvenim mrežama ambasade SAD-a u BiH.


{$excerpt:n}