TROJAC NA ISPITU // Da li će fotelja u UIO koštati građane izbora i odvesti zemlju u novu duboku političku krizu

Lideri SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik bili su optimistični prije i nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, dok je HDZ-ov predsjednik Dragan Čović ovaj put bio mnogo uzdržaniji i ne toliko optimističan kako su građani navikli.

Čovićeva uzdržanost kulminirala je danas kada su ministri iz HDZ-a oborili dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH, po prvi put. To se odrazilo i na Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nekoliko sati kasnije kada su zastupnici HDZ-a i SNSD-a oborili i izglasavanje Budžeta BiH.

Razlog? Nepostizanje dogovora Izetbegovića i Čovića kome će pripasti direktorska funkcija u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Da postoji dubok jaz zbog fotelje u UIO BiH bilo je jasno nakon sastanka u Istočnom Sarajevu koji je održan u utorak.

“Mi ćemo pokušati s hrvatskom stranom da Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) dobije ipak bošnjačka strana. To nismo uspjeli riješiti danas, ali preostaje da razgovaramo”, rekao je Izetbegović.

Na to je odmah stigao buran odgovor Dragana Čovića: “UIO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti.”

Sutradan (srijeda) Izetbegović je pokušao ublažiti i opravdati Čovićevu izjavu riječima da je lider HDZ-a “dao izjavu u nekoj emociji”.

“Po meni je to nespretna izjava jer u ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO”, poručio je.

U tom sukobu SDA i HDZ-a danas je “kratak” ostao SNSD koji je računao da će Vijeće ministara BiH završiti imenovanja funkcionera za koje je završena procedura, a u prvom planu direktora SIPA-e i RAK-a. Svoje nezadovoljstvo SNSD-ovci su iskazali na sjednici državnog Parlamenta kada su odlučili oboriti budžet.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović (SNSD) priznao je da su zastupnici ove stranke bili protiv jer nije ispoštovan dogovor koji su postigla tri lidera. No on je kazao da još nije sve gotovo i da bi Parlament mogao usvojiti budžet već naredne sedmice.

Da li će Izetbegović i Čović pronaći rješenje i da li će Dodik imati ulogu medijatora, ostaje da se vidi u narednim danima.

Pitanje koje se postavlja jeste i do kada će građani mirno pratiti političku sapunicu SDA, SNSD-a i HDZ-a. Mjeseci i godine prolaze, a vladajući trojac sve teže postiže dogovore i implementira ih. Nepostizanje dogovora o UIO BiH vodit će neusvajanju budžeta na vrijeme što će značit da neće biti osiguran novac Centralnoj izbornoj komisiji za održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Opozicija je već krenula s optužbama da vlast ruši državne institucije, ignoriše pravo građana na demokratske izbore i dodatno podiže tenzije u vrijeme kada državu očekuje teška ekonomska kriza. Prvi čovjek NiP-a Elmedin Konaković čak najavljuje i proteste.

Iz međunarodne zajednice, prvenstvo američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije EU Johann Sattler, poručili su da od vlasti očekuju usvajanje budžeta na vrijeme kako ne bi došla u pitanje organizacija i održavanje lokalnih izbora.

The post TROJAC NA ISPITU // Da li će fotelja u UIO koštati građane izbora i odvesti zemlju u novu duboku političku krizu appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}