IZAZOVI: Kada će Lukavac dobiti pitku vodu? (VIDEO)

Sinoć je na RTV Lukavac održana emisija Izazovi u kojoj su gosti bili Edin Delić (načelnik Općine Lukavac), Sead Suljić (SD BiH), Adem Mahovkić (SDP BiH), Irfan Halilagić (SDA) i Alen Nuhić (DF).

Tema emisije je bila vodosnadbdijevanje na općini Lukavac i formiranje novog javnog preduzeća.

Nije poznato pod kojim kriterijima su izabrani gosti jer u emisiji je mjesto našao predstavnik SD BiH, koja nije parlamentarna, kao i načelnik Općine koji je također član iste stranke, tako da smo u emisiji imali dva člana iste stranke, dok kao gost nije pozvan direktor ili predstavnik JP RAD Lukavac.

Na samom početku emisije, voditeljica koja nije imala zaštitnu masku, ali je konstatovala da se poštuju sve mjere zaštite iako ni pojedini gosti nisu imali masku, a distanca među njima nije bila niti 50cm.

Voditeljica je na samom početku odredila pravila, da svaki gost ima pravo na 3 minute i 1 minutu za repliku. Prvi je riječ imao načelnik Delić, koji je iskoristio 4 minute i izjavio kako je napravljen Plan razvoja vodovodnog sistema, a da za jedan ovakav projekat treba novo javno preduzeće. Razlog za osnivanje novog preduzeća je da JP RAD ne može biti kreditno zadužen, ali nije rečeno na koji način će novoformirano preduzeće biti kreditno sposobno.

Vrijeme za repliku iskoristio je Adem Mahovkić, kojeg je većim dijelom emisije voditeljica oslovljavala sa “Ademe” što je jedan znak nepoštovanja gosta.

Mahovkić je izjavio da jeste napravljen Plan razvoja, ali da ništa nije urađeno po pitanju vodosnabdijevanja i da se forsira korištenje vode iz jezera Modrac, a trebalo bi da se koristi jezero Bistarac, voda iz Toplica i bazena Doložal. Također, Mahovkić je izjavio da se fabrika vode treba praviti u blizini bazena Doložal. Načelnik Delić je replicirao i izjavio da je korištenje vode iz jezera Bistarac izvan razuma jer se tu talože mnoge vode i da bi vodosanbdijevanje ovisilo od dotoka vode. Delić je izjavio da je sve jedno da li se farbika nalazila “dole ili gore” jer se mora pumpate, ali bolje da se pumpa čista od prljave vode.

Mahovkić je replicirao i načelniku Deliću želio dati do znanja da mora poštovati odluke Općinskog vijeća i da je to dužan po statutu i zakonima, dok se ne donese neka druga odluka. Delić je odgovorio da se radi sve kako se ništa ne bi uradilo, a da on ima plan da se ovo riješi u dvije godine.

Riječ je dobio i Sead Suljić ispred SD-a, koji je na početku izlaganja izjavio da je bio direktor JP RAD i da je tada osigurao kredit od Svjetske banke za fabriku pitke vode (op.a. Kredit osigurao kabinet načelnika Čelikovića). Suljić je izjavio da je lično uspio ubijediti Svjetsku banku, jer Lukavac u BiH ima najgore vodosnabdijevanje jer JP Spreča prodaje vodu GIKIL-u, a GIKIL prodaje vodu JP RAD, koji istu distribuira građanima. Suljić je izjavio da su napravljeni svi uslovi, ali da nakon što je otišao ništa nije urađeno.

Adem Mahovkić je na svom uvodnom izlaganju izjavio nezadovoljstvo jer u emisiji nisu prisustvovali svi predstavnici političkih subjekata koji participiraju u OV Lukavac, kao predstavnici SBiH, PDA, SBB i ostali, dok su neki politički subjekti zastupljeni sa dva predstavnika. Mahovkić je izjavio da bi u emisiji trebao biti predstavnik JP RAD Lukavac, jer trenutno ima koncesiju da se bavi distribucijom vodovodnog sistema, da se ovo pitanje politizira i da je čisto obmanjivanje javnosti da treba osnovati novo preduzeće. Načelnik Delić je replicirao i kazao da ovo JP RAD ne može biti kreditno zaduženo jer nije sposobno da obavlja trenutne poslove. Nakon čega je Mahovkić izjavio da je JP RAD, javno preduzeće i da Općina treba revitalizirati isto, je to nije preduzeće osnovala Tuzla ili Gračanica, već Općina Lukavac. Mahovkić je izjavio da ima osjećaj da se načelnik Delić prepucava sa trenutnim direktorom JP RAD i da su građani taoci ponašanja Osmića i Delića.

Delić se branio riječima da mu je čudno kako sada Mahovkić brani JP RAD, a da zna da je tamo potreban reset sistem i da će to uzeti toliko vremena koliko treba da se riješi problem vodosnabdijevanja.

Načelniče, Vi ste predstavnik SD na kantonu, Vi ste u direktnoj vlasti na kantonu sa SDA, Vi ste nominovali ministre u Vladu TK i nemojte obmanjivati građane. Vi pričate kako SDP pije kafe sa SDA, a vi ste u koaliciji sa SDA. To Vam je istina i nemojte obmanjivati građane, izjavio je Mahovkić.

Voditeljica je dopustila replike na uvodnu riječ i da prođe više od 30 minuta, a da uvodnu riječ nisu dobili Halilagić i Nuhić. Halilagić je iskoristio repliku kako bi dobio riječ i izjavio kako mu je žao što će emisija proći o raspravi o JP RAD, a ne konkretnom rješenju problema.

Nakon Halilagića riječ je dobio Alen Nuhić i zamolio da se smanji korištenje replika, kako bi dobio svoje 3 minute i rekao nešto što se misli o rješavanju problema vodosnabdijevanja.

Suljić je u jednom trenutku izjavio da će napraviti najmoderniju fabriku vode u svijetu i da odgovorno tvrdi da se voda iz jezera može preraditi sa tehnologijom koju planiraju. Suljić nije naveo ko su to oni i ko planira tu tehnologiju, kao i koja je njegova funkcija u svemu tome.

Cijela emisija protekla je u prepucavanjima između načelnika Delića (SD), Seada Suljića (SD) i Irfana Halilagića (SDA) koji se u emisiji postavio kao predstavnik JP RAD, a ne svoje stranke.

Na kraju je voditeljica gostima postavila pitanje “Da li je RTV Lukavac režimska televizija” što nema veze sa temom emisije, ali očigledno predstavlja problem ovom javnom servisu.

Gosti su pokušali vješto da izbjegnu odgovor na pitanje, ali cijelu emisiju kao i odgovore možete pogledati na našem YouTube kanalu, jer je iz nekog razloga RTV Lukavac, nakon samo nekoliko sati, izbrisala ovu emisiju sa svog YouTube kanala. Razlog nije poznat, ali dovoljan da postavimo pitanje, da li je RTV Lukavac režimska televizija?

Napominjemo da je riječ o mediju koji je od strane građana općine Lukavac plaćen sa 400.000KM+ na godišnjem nivou.

(window[“TotalPollAsync”] = window[“TotalPollAsync”] || []).push({id:”123156″, container:”totalpoll-async-5f078d8aeff45″});


{$excerpt:n}