Snežana se prije dva i po mjeseca izliječila od korone: “Meni nije bolje, zamaram se, nenormalno znojim, otiču mi noge, sve zaboravljam”

Nekoliko mjeseci kasnije ona se i dalje osjeća loše, ima brojne zdravstvene tegobe, a stari posao više ne može da obavlja.

“Komisija mi je zaključila bolovanje, trebalo je da prošle srijede odem na posao, ali sam imala nekoliko dana odmora pa sva sreća da su mi dozvolili da ih iskoristim s obzirom da se osjećam veoma loše. Brzo se zamaram i pri najmanjim aktivnostima. Odmah me guši. Mnogo se znojim – nenormalno. Otiču mi noge, skočni zglobovi i stopala. Na leđima, otprilike gdje se završava grudni koš, imam osjećaj hladnoće, kao da mi je neko tu zalijepio dvije ledenice”, priča Snežana Tomić (51) mama četvoro djece i medicinska sestra sa Ortopedskog odeljenja Zdravstvenog centra u Paraćinu.

Dva mjeseca je prošlo otkako je snimak pluća urađen na Grudnom odjeljenju u bolnici u Paraćinu gdje se liječeila prije odlaska u Zemun, pokazao da je sve u redu, a test na kovid-19 dao negativan rezultat.

“Meni generalno uopšte nije bolje. Ne mogu noću da spavam. Imam neke strašne snove. Mnogo zaboravljam, odsutna sam. Ma koliko se trudila da budem skoncentrisana, neke najobičnije stvari, svakodnevne, ne pamtim. Za pet minuta zaboravim informacije”, nastavlja Snežana koja je, prije nego što je dobila virus, u avgustu prošle godine borila sa upalom pluća.

Kaže nam da ne zna kako će sada da krene na posao:

“Prvo, nisam sposobna da ustanem ujutru u šest sati da bih bila na poslu od sedam, a o onom ostalom što me čeka na poslu, ne smijem ni da razmišljam. Radim u sali kao instrumentarka, ja nisam sposobna sada da obavljam taj posao.”.

Njen dan, nakon preležane korone, sada izgleda ovako:

“Bukvalno se vučem po kući. Ustanem skuham sebi kafu. Dok dam psu granule, izbacim đubre i recimo prostrem veš i to na sušilici koju stavim pored mašine pa je moja kćerka poslije iznese u dvorište, ja sam se već premorila i opet moram da legnem, a sve u svemu, nisam bila aktivna pola sata. Ozbiljno sam zabrinuta za svoje zdravlje, zbog te nemoći koja se nimalo ne smanjuje”, žali se Snežana koja je dobila novu terapiju zbog dijagnoze hipertenzije i “ashma mixtum, st post covid 19”.

“Na kontrolnom snimku vidjele su se u donjim dijelovima plućnih krila priraslice. Uzimam sada terapiju zbog posljedica zapaljenja pluća i gušenja. Koristim i pumpicu. Poslije kovida krvni pritisak mi se prilično povećao, pa terapija koju sam dotada pila nije više dovoljna. Internista mi je povećao dozu pojedinih lijekova i uveo jedan novi. Srce je, hvala Bogu, dobro, kako je pokazao ultrazvučni pregled”.

Snežana će zbog zdravstvenog stanja do kraja jula biti na bolovanju koje joj, kaže, nimalo finansijski ne odgovora, kasni joj i plata od aprila, ne može da obavlja dopunski posao koji je radila prije korone.

“Ali najviše me brine što se ni najmanje ne osjećam bolje, malo je reći da sam zabrinuta, jer ukoliko ova nemoć ne prođe, ja ni za moj posao u bolnici neću biti sposobna, ne znam šta ću. Sama sebe ohrabrujem, ali kako vrijeme prolazi, sve se više brinem”, poručuje Snežana koja nam je po dolasku kući detaljno opisala borbu sa koronom.

Slični slučajevi u svijetu natjerali su naučnike da intezivno istražuju zašto se neki ljudi teže oporavljaju od korone i zbog čega i nakon izliječenja imaju zabrinjavajuće simptome. Pitanje je da li na oporavak utiče težina infekcije, opšte stanje organizma kao i da li je i nekoliko mjeseci nakon završetka bolničkog liječenja potrebna dopunska njega.


{$excerpt:n}