Radnici u zdravstvu: U četvrtak dolazimo pred Vladu u Sarajevu, poniženi su i pacijenti i mi

Protest će biti održan u četvrtak, 9. jula, od 12 do 13 sati. Iz Sindikata su poručili da žele na miran i dostojanstven način izraziti nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu i pacijentima. Osim toga, cilj im je, kako su naveli, da podsjete da ih vlast mora uvažavati kao socijalnog partnera.

U saopćenju su naveli da će protestovati ispred vlade zbog nezapamćenog ponižavanja pacijenata i njih koji treba da im služe.

Tvrde da je pružanje potpune usluge pacijentima dovoedeno u pitanje zbog “birokratskih grešaka i nesposobnosti”. Ocijenili su da je Kolektivni ugovor na kojem insistiraju, kako su istakli, garancija pacijentima za visok stepen usluge zagarantiran zakonom.

“Spinovanje koje tvrdi da za radnike u zdravstvu uvijek ima zamjena, te da oni koji žele bolje ‘idu vani’ zapravo udara baš na najmlađe radnike u zdravstvu, volontere, početnike i tek obrazovane mladiće i djevojke koji bi trebali naslijediti svoje kolege. Djeca šehida/palih branitelja, RVI, i svi ostali njima ravnopravni po medicinskoj etici, guraju se van Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno za njih izdvaja poreski novac za teško i vrlo zahtjevno školovanje – barem onog velikog dijela koji svoje diplome dobija na častan način, a ne putem skraćenih sistema iz pojedinih kantona i njihovih privatnih ustanova”, poručili su.

Pozvali su na zaustavljanje iseljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra, jer to može za posljedicu imati, kako su upozorili, kadrovsku i profesionalnu katastrofu. Odnos vlasti prema njima su nazvali ponižavajućim i to zbog, kako smatraju, unutrašnjih neslaganja i sitnih interesa.

“Sindikat s prezirom odbacuje diskriminatorske postupke prošle Vlade KS koja je uz manipulacije i drsko, podigla plaće samo jednoj profesiji u zdravstvenoj djelatnosti, tj. doktorima, a ostalim uposlenicima u zdravstvu KS ne. Nakon teške diskriminacije, usred epidemije COVID -19, Sindikat je shodno situaciji i obavezama prema društvu, smanjio svoje zahtjeve na minimum. Taj minimum je zapravo samo vrednovanje posla kroz koeficijente složenosti, a nikakvo opterećenje fonda ili megalomanija”, istakli su.

Kako su saopćili, dok su brojne zemlje nagrađivale medicinske radnike, Vlada KS je ostala nijema.

“Istovremeno, pojedini članovi Vlade su iz političkih razloga, tj. sebičnih utjecaja pojedinih ljekara u matičnim strankama, pokušali i uspjeli napraviti razdor unutar struke – dajući visoke privilegije ljekarima u cilju osiguravanja jedne glasačke grupe, najčešće važne samo zbog zvučnih titula i visokih pozicija u strankama”, dodali su.

Smatraju da je vlast iskoristila krizu za, kako su naglasili, sporost i unutrašnju neslogu u njihovom djelovanju te u posljednjim pregovorima dovela situaciju do apsurda, a radnike u zdravstvu pred posljednju opciju – štrajk koji će značiti političko samoubistvo svakome ko ovaj put ignoriše časnu struku zdravstva pacijenata, a za građane dokaz da radnici u zdravstvu ne podržavaju ovakvu ili sličnu vlast zbog koje trpe i pacijenti, i radnici u zdravstvu koji im služe.

Nadaju se da će premijer Mario Nenadić i resorni ministri “imati više morala od prethodnika te prihvatiti minimum zahtjeva”.

Protestu će prisustvovati onoliko osoba koliko maksimalno bude moguće zbog novih mjera povodom pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Sindikata radnika u zdravstvu.