Bolnica u Beogradu: Šok sobe pune mladih na kiseoniku

U beogradskoj bolnici Bežanijska kosa od 23. juna liječe se najteže oboljeli COVID-pacijenti. Za jednu noć ovaj centar je preuređen i trenutno se u njemu liječi 308 osoba sa teškim kliničkim slikama. Među njima je i dosta mladih ljudi, prenosi „Blic“.

– Ovo je za nas ratno stanje, a mi smo vojnici. Ko ne zna kako to izgleda, sada će vidjeti – kaže direktorka Marija Zdravković, koja je ekipu „Blica“ povela u obilazak bolnice.

Na odjeljenju koje je u redovnom stanju gastroenterologija sada su smješteni pacijenti sa srednjeteškom kliničkom slikom. Svi su u sobama, na hodniku su samo doktori i sestre. Doktorica Marija Milenković je u ovoj ustanovi glavni koordinator za urgentna stanja COVID-pacijenata.

– Od početka prijema ovdje se nalaze teški pacijenti. To znači da imaju potvrđenu pneumoniju, sa padom saturacije i kojima je neophodna kiseonična terapija. Osim toga, kada dođe do pogoršanja njihovog stanja, neophodna je i mehanička ventilacija. Obilazim više od 300 pacijenata dnevno i uglavnom sada imamo mlade ljude – ističe Milenković.

U jedinici poluintenzivne njege polovina pacijenata je mlađih godina, od 30 pa naviše. Svi su na kiseoničnoj terapiji. Na idućem spratu nalazi se šest šok soba (na početku su bile samo tri), koje mogu primiti približno 50 pacijenata.

– U ispomoć su nam došli mladi doktori sa KCS koji ovde spasavaju živote. Mnogo nam je pomogao prof. Ranko Lazović, on je šef anestezije – kaže direktorka, doktorka Zdravković, dok prilazi pacijentima i ohrabruje ih da će biti bolje.

Brzom reakcijom doktorke Olivera Marković i njenog tima, spasen je život mladoj ženi koja ima leukemiju i zaražena je koronavirusom.

– Da odmah nismo reagovali, pitanje je kakav bi bio ishod, jer kad slezina pukne i trbuh se napuni krvlju, smrt može momentalno da nastupi. To je specifičan slučaj jer pacijentkinja ima jako tešku hematološku bolest. Međutim, ovdje imamo teške oblike COVID-pacijenata – objašnjava Marković.


{$excerpt:n}