Hrvatska ponovo razmatra o uvođenju izolacije za bh. građane ?

“Epidemija bukti u drugim zemljama, ima oko 300 slučajeva dnevno u Srbiji, u BiH je skočio broj na više od 400 i razmatra se mogućnost samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja. Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu”, naglasio je on.

Dodao je da upozoravaju građane da ne idu u šopinge tamo jer je jeftinije. Dakako da to nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u RH.

Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Više od 50 % ljudi koji dođu na granicu se vraća nazad,pišu Nezavisne

“Samoizolacija je samo korak iznad toga”, objasnio je Capak.

Kada je riječ o turistima, situacija je, kako kaže za sada povoljna.

“Imali smo svega nekoliko osoba koje su već došle zaražene u RH a nisu se tu zarazile, što je jako važno radi promidžbe. Imamo prilično povoljnu situaciju. Što se tiče pripremljenosti zdravstvenog sustava za oboljele turiste, on je prilagođen zimskom vremenu u tim područjima, pa smo donijeli posebne preporuke kojima se povećava broj turističkih ambulanti i da se lokalne turističke zajednice i županijski civilni stožeri pripreme za eventualnu potrebu izolacije u nekim objektima za koje se oni lokalno dogovore”, tvrdi on.

Capak je dodao da nema velike opasnosti za prenos virusa prilikom kupanja u moru, no na kopnu je potrebna fizička distanca od dva metra.


{$excerpt:n}