Aleksandar Vučić: “Srebrenicom se ne smijemo ponositi”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je veoma stalo do dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, ali da to ne znači da Srbiji neko treba da drži pridike i da ona nema pravo da procesuira one koji su ubijali Srbe, da bi zadovoljavala interese BiH, prenosi Radio-televizija Srbije.

Za nas, svako ko je počinio ratni zločin mora da odgovara bilo da je Srbin, bilo da je Bošnjak – naglasio je Vučić danas u Beogradu.

Komentirajući reagiranje iz Sarajeva na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je bivši borac Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora zbog zločine nad Srbima u Hrasnici 1992. godine, on je naveo da je u ovom slučaju riječ o Bošnjaku koji je odgovoran za ubistva ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Sud, koji je nezavisan, donio je takvu odluku i ja nemam šta tome da dodam – istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija želi najbliže odnose sa Bošnjacima, te da će on dati sve od sebe i uložiti sve da takvi odnosi budu u budućnosti. Naveo je da u regionu postoji potreba da Srbiji svi “lupaju šamare” i misle da mogu “da udaraju kao po džaku”.

A to su ih neki navikli. Navikli su ih oni koji su se plašili više jednog teksta u hrvatskim medijima i zato su trčali da se izvinjavaju, a da i dan danas ne znaju za šta su se izvinjavali, da li za “Oluju”, “Bljesak”, Јasenovac, Јadovno, Prebilovce… Јa da se izvinjavam zbog toga, stvarno ne mogu i neću – poručio je Vučić.

On je ponovio da želi dobre odnose sa Bošnjacima i da će uložiti sve što može da ih napravi boljim.

Posebno što Srebrenica nije nešto čime smijemo i možemo da se ponosimo. Ali isto tako postoje stvari kojima ni svi drugi ne mogu da se ponose.

I zato nemojte da nam držite pridike, nego svi zločinci neka odgovaraju bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim mogućim, bratskim, prijateljskim i komšijskim vezama i odnosima – rekao je Vučić.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je uputila protestnu notu Srbiji zbog ove presude, navodi “RTS“.

Nakon toga, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH u Beogradu Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.


{$excerpt:n}