‘AKO DOĐE DO KOLAPSA, UVEST ĆEMO KARANTENU’: U Beogradu virus ušao u čak 14 vrtića, a zaraženo je i više od 300 studenata

“U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sustava nema druge mjere osim karantene. Zamjena za zaključavanje je nošenje maski”, rekao je danas gostujući na TV Prva dr. Predrag Kon, prenosi Blic. Kako je rekao član Kriznog stožera, virus se masovno pojavio u vrtićima.

“U 11 vrtića bilo je pojave Covida, kao i u trima privatnim vrtićima, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 djece. Također, koronavirus je utvrđen kod 58 osoba iz 18 radnih organizacija. U gerontološkim centrima u Beogradu oboljela su četiri zaposlena, a u Gradskom centru za socijalni rad tri”, rekao je Kon.

Dodao je da je od 12. lipnja do 4. srpnja 647 ljudi testirano u Studentskoj poliklinici, a 303 je bilo pozitivno. Više od četvrtine bilo je u privatnom smještaju, četvrtina u domovima, dok ostali imaju stalno prebivalište u Beogradu. Studenti koji čekaju rezultate testa na koronavirus ne zadržavaju se na bolničkom liječenju,piše Net.

“Institucije moraju u potpunosti preuzeti svoj posao. Epidemiolozi moraju formirati svoje stavove i postoji nekoherentnost izjava koje se više ne mogu tolerirati. Epidemiološka situacija u Beogradu se još pogoršava, očekujemo poboljšanje potkraj nedjelje”, kaže Kon.

ŽESTOKI ŠPRAJC: ‘Kaže glavni hrvatski epidemiolog Plenković, virus ne iskače iz ramena. Zbog par stotina oboljelih više se nitko ne uzrujava’

Potrebne su opreznije izjave
Pozvao je epidemiologe da opreznije daju izjave o koronavirusu. “Priča se da će sve ovo proći, što ja želim, ali… Dolazak jeseni je nešto što je vrlo blizu i za to se moramo pripremiti”, rekao je Kon i dodao da ako svi nose zaštitne maske nema mogućnosti da dođe do slučajne infekcije.

“Virus se sigurno prenosi kapljično, dok je aerobno moguće samo u specifičnim uvjetima. Intenzitet prenošenja je zaista visok u uvjetima povišene temperature”, kazao je Kon.

HOĆE LI NAS SLOVENCI STAVITI NA CRVENU LISTU? Tvrde da teško kontroliramo situaciju s virusom: ‘Nema razloga za optimizam’


{$excerpt:n}