Nejra Latić-Hulusić: “Ova slika iz Srebrenice govori o odnosu svijeta prema nama”

Ovo su stanovnici opkoljene Srebrenice 1994. godine. UN transporter istresa smeće iz baze, a u potrazi za komadićem hrane, jer u gradu vlada glad, ljudi skupljaju otpatke iza vojnika holandskog bataljona… Grad je u tom trenutku pod “zaštitom” UN snaga, prenosi “Hayat“.

Ovim je riječima Nejra Latić-Hulusić, televizijska i filmska režiserka, opisala jednu od mnogobrojnih potresnih fotografija iz Memorijalnog centra u Potočarima, koje svjedoče o najtežem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, srebreničkom genocidu.

Inače, ove će se godine, 11. jula, obilježiti 25. godišnjica genocida u kojem je ubijeno njih najmanje 8.372. Bebe, dječaci, sinovi, muževi i očevi, amidže, dajdže, djedovi…

Genocid je izvršila tzv. vojska RS-a pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju ‘škorpioni’, pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih volontera.

Muškarce, uglavnom Bošnjake, pobili su u trenutku kada je ovaj grad bio, kako zabilježi i Latić-Hulusić, pod ‘zaštitom’ Ujedinjenih naroda.

U gradu su desetine hiljada civila koji su stezanjem obruča iz okolnih sela satjerani u Srebrenicu i Potočare. Ovo je slika koja govori o odnosu cijelog svijeta, bez izuzetka, prema nama. Ovo je slika koja će nam se ponavljati ne okrenemo li se svojoj zemlji i sve dok nam oči budu šarale prema Evropi, Beogradu, Zagrebu, Ankari…

Mi smo deponija medicinskog i industrijskog otpada, deponija propalih političkih ideja, deponija tuđe mržnje… Deponija smo tuđih ratova!”, zabilježila je Latić-Hulusić, koju bosanskohercegovačka i regionalna javnost sve više prepoznaje kao jednog od najagilnijih ‘fajtera’ u javnom prostoru.


{$excerpt:n}