Korona se tako najbrže prenosi: Dr Darija Kisić Tepavčević otkriva šta moramo da izbjegavamo

To je sada prepoznato kao faktor rizika i definitivno bismo morali da se uzdržimo od takvog načina ponašanja dok je koronavirus aktivan – objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiolozi i ljekari u rSbiji apeluju da se građani ponašaju odgovorno, zbog ponovnog “uzleta” epidemije u Srbiji. Dr Predrag Kon je rekao juče da je aktivnost korona virusa je sve veća i da se nalazimo u maksimumu koji će trajati makar još sedam dana.

Prema njegovim riječima, povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posljedica je povećane aktivnosti virusa.

Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga – istakao je Kon.

Drugi pik prvog talasa korona virusa u Srbiji pokazuje svoju snagu – u posljednja 24 sata testirano je 8.626 osoba, 272 je pozitivno, a četiri osobe su preminule.

Osnovno je da shvatimo da je među testiranima, recimo u Beogradu, i do 85 posto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mjere. Zaštita maskama kada ih svi koriste je čak 99 posto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 posto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra – naglasio je Kon, prenosi “Srbija Danas“.


{$excerpt:n}