Ispovijest oca Dijane koju je ubio bivši muž, a potom izrešetao još četiri osobe

Siniša Zlatić je ubio moju kćerku i još četvoro ljudi, a u zatvoru je postao kuhar. Ako je to zaista tako, to je sramota. Tolike ljude je pobio i teško povrijedio, pa za njega bi, da se ja pitam, i kamenolom bio preblag. Nakon onoga što je uradio, ne zaslužuje da živi, a kamoli da radi u kuhinji.

Ovim riječima je počeo ispovijest Sveta Savanović, otac Dijane Zlatić (30), jedne od žrtava Siniše Zlatića (42), koji je, kako je sud utvrdio, 2. jula 2016. u bašti kafića ‘Makijato’ u Žitištu ubio petoro ljudi i ranio 22.

Zlatić, koji je počinio jedan od najvećih pokolja u Srbiji, osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, a pored svoje bivše supruge Dijane, usmrtio je i Vladimira Mijatovića (40), Stevana Jojića (40), Vladimira Kosovića (34) i Jovanu Popović (20). Sveta Savanović kaže da već četiri godine pati za kćerkom i čuva njenog i Sinišinog sina (13).

Vrijeme odmiče, a bol ne prolazi. Iz ove kože ne možemo. Supruga i ja se trudimo da ugodimo našem unuku. Odrastao je prije vremena, zna šta se desilo. Nama je teško, njemu sigurno još teže – priča Savanović za “Kurir“.

Prema njegovim riječima, unuk je odlučio da čim postane punoljetan promijeni prezime i uzme majčino.

Kaže da on može da bude samo Savanović i da ako cijelog života mora da nosi krst na leđima, ne mora i očevo prezime.

Savanović dodaje i da unuka obasipa pažnjom i ljubavlju, a da mu on vraća na najbolji mogući način.

Trudimo se da mu nadomjestimo sve što je izgubio. Tuga mu se jasno vidi u očima, naročito kad je njegov rođendan ili rođendan pokojne Dijane. Za oca ne želi ni da čuje.

Siniša Zlatić je masakr počinio zaslijepljen ljubomorom. Osuo je rafalnu paljbu po punom kafiću. Na suđenju se branio “da nije imao namjeru da ubije i rani ljude i da mu je žao“.

“Neće me ostaviti dok sam živa”

Otac ubijene Dijane kaže da ona sa Sinišom nije imala lijep brak i život.

Nakon razvoda, deset mjeseci bila je kod nas. Sjećam se dobro da je moja Dijana nakon razvoda rekla: ‘On mene neće ostaviti dok sam živa. Ne znate vi njega’. Ne znam kako sam preživio tu noć i jutro nakon saznanja šta se desilo u bašti kafića – priznao je Sveta.


{$excerpt:n}