Večeras stigle vijesti, uvodi se vanredna situacija: Epidemiolozi objasnili šta se desilo

Tiodrović je naveo da se uvođenje vanredne situacije zbog pogoršanja epidemiološke situacije u narednim danima može očekivati u Užicu i u još nekim gradovima u Šumadiji.

“Moram da objasnim da vanredna situacija nije isto što i vanredno stanje, nema zatvaranja, nema policijskog časa, jer nema opravdanja da se tako nešto uvede”, rekao je Tiodorović za TV Pink.

Međutim, dodaje, zbog trenutne epidemiološke situacije moguće je da mjere koje propiše Vlada Srbije uključe i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Tiodrović ističe da će se u narednih pet do sedam dana nadgledati da li trenutne mjere daju rezultate i dodaje da ako sve bude u redu, da za nove mjere neće biti potrebe.

Za sada je vanredna situacija proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju, a taj grad je, kaže Tiodorović, danas posjetio i naveo da je epidemiološka situacija u Vranju “nepovoljna”, ali pod kontrolom.

Govoreći o starosnoj strukturi zaraženih u Vranju, Tiodorović je naveo da uglavnom oboljevaju mladi i iznio podatak da je čak 75 odsto pacijenata starosti od 25 do 64 godine. To pokazuje, dodaje on, da je virus oduvijek bio tu, da su i mladi osjetljivi i podložni infekciji i dodaje da se priča o “slabljenju virusa” pokazala kao netačna.

“To se vidi po bolesnicima i po težim kliničkim slikama… S druge strane, ako se donete mjere sprovode, naročito nošenje maski, mi tu situaciju možemo staviti pod kontorolom”, zaključio je Tiodorović,piše Kurir.


{$excerpt:n}