Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena

STRAZBUR – Evropski komitet za socijalna prava upozorio je Sloveniju na nespoštovanje prava na jednaku platu i mogućnosti na radnom mjestu bez obzira na pol.

jednake plate

Razlika u platama između polova znatno se povećala u Sloveniji u periodu od 2010. do 2017. godine, navodi slovenačka agencija STA.

Komitet je utvrdio da u Sloveniji postoje kršenja principa jednake plate za jednak rad uprkos tome što je zemlja primenjivala odgovarajuće zakonodavstvo. Kršenja uključuju nedostatak pristupa efikasnoj pravnoj pomoći i nedostatak transparentnosti plata koja je potrebna za upoređivanje plata muškaraca i žena.

Navodi se i da Slovenija krši član 20c Povelje jer nema dovoljno napretka u borbi protiv razlike u platama polova, odbor se jednoglasno složio. Prema relevantnim podacima Evrostata, radnice u Sloveniji suočile su se s razlikama u platama od osam odsto u 2017. godini, dok je prosek EU iznosio 16 odsto.

Ipak, jaz se produbio na nivou EU najviše u Sloveniji u periodu od 2010. do 2017. godine, jer je taj broj iznosio svega 0,9 odsto u 2010. godini, i bio najniži u EU u to vrijeme.

Tanjug

Чланак Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}