Slovenska infektologija za strožiju kotrolu osoba koji dolaze iz BiH i Srbije

– Naša stručna grupa predlaže intenzivniji nadzor nad osobama koje prelaze slovensko-hrvatsku granicu. Događa se da ljudi dolaze iz Bosne, imaju naše dokumente i slovensku registraciju, a granični policajac ne zna odakle dolaze – kazala je Beović u ponedjeljak u izjavi koju prenose mediji, te dodala da je i situacija u Hrvatskoj sada kritična jer se povećao broj dnevnih zaraza, pa Slovenija razmišlja da je prebaci na popis epidemiološki manje sigurnih zemalja.

Beović je tako sugerirala potrebu bolje međusobne saradnje graničnih policija Slovenije i Hrvatske, kako bi se dobile informacije ko je kroz obje države u tranzitu i ko je boravio u Srbiji i BiH i drugim državama na Balkanu koje su na “crvenoj listi” epidemiološki nesigurnih država, ocjenjuju mediji.

Dopisnici Slovenskog radija iz Beograda i Zagreba objavili su u u ponedjeljak da je Hrvatska “popustila” pod pritiskom Sarajeva i ponovo omogućila dolazak turista iz BiH na hrvatsku obalu bez karantina. Pri tome, kako navode, ti su turisti važni za spašavanje turističke sezone u dijelu srednje Dalmacije, gdje imaju velik broj svojih nekretnina, a mnogi imaju i hrvatsko državljanstvo, prenosi Hina Slovenski radio.

Beović, infektologinja bliska slovenskom premijeru Janezu Janši, ovih je dana u vezi situacijom u Hrvatskoj novinarima kazala da bi možda bilo dobro “propustiti” neko ljetovanje u Hrvatskoj i ostati kod kuće.


{$excerpt:n}