Sebija Izetbegović: “Građani nisu ni svjesni koliko ćemo imat problema”

“Kapacitet nam je maksimalno 100 pacijenata na tom lokalitetu. Trenutno nijedan pacijent nije na respiratoru. Imamo sve lijekove i sve sto je potrebno za pacijente”, rekla je za “N1” direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Dodaje da nažalost broj zaraženih raste velikom brzinom.

“Mislim da će biti problema, a čini mi se da građani nisu svjesni toga. Gotovo svi su neobjašnjivo opušteni i ne nose zaštitne maske, niti poštuju fizičku distancu”, ističe dr. Izetbegović za “N1”.

Direktorica KCUS-a kaže kako Kanton nema formiran izolatorij, tako da ponovo sav teret liječenja bolesnih od COVID-19 pada na KCUS.

“Pri tome se zaboravlja da mi moramo pružati usluge sekundarnog B i tercijarnog nivoa 24 sata za sve životno ugrožene, hemodijalizne i onkološke bolesnike. Naravno, mi ćemo se prilagođavati promjenama epidemiološke situacije i činiti što možemo da sačuvamo od zaraze ležeće bolesnike, one sa smanjenim imunitetom, kao i osoblje. Dijagnostiku PCR već radimo u petobrigadnom sistemu, povukli smo ljude sa godišnjih odmora, dali ispomoć sa manje opterećenih punktova. Situacija nije za paniku, ali jeste za vrlo ozbiljno poštivanje propisanih mjera samozaštite i zaštite”, zaključila je direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović u razgovoru.


{$excerpt:n}