Bisera Turković: Tražit ćemo recipročne mjere Hrvatskoj

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministrica inostranih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je, povodom informacija da je na graničnom prelazu Doljani 28. juna 2020. godine putnicima iz Bosne i Hercegovine onemogućen tranzitni prelazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu, dala sljedeću izjavu:

– Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet.

Naime, mišljenja sam da je nesporna činjenica da Hrvatska kao članica EU mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slažem sa činjenicom da se našim građanima zabrani i tranzit kroz Hrvatsku. Ovo čim prije jer Hrvatska ima mnogo veći broj novozraženih Corona virusom, a značajno manje provodi testiranje.

Nije mi poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je naš pozitivan odnos prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije – saopćeno je iz kabineta Bisere Turković, prenosi “Avaz “.


{$excerpt:n}