“Silovane žene koje žele pobaciti za mene su ubojice”

Organizatorica Barbara Brezac Benigar našem Ranku Stojancu je povodom ovogodišnjeg hoda u Rijeci rekla da su imali nekih problema s gradom koji im nije dao rutu te da grad možda nekome nešto naštimava jer je Hod za slobodu objavio da će i oni imati događaj”.

Tvrdnje da iza njih stoje deničarske organizacije nazvala je lažima.

“Hod za život je lišen politike i crkvenih konotacija. Sretna sam da su došli neki iz politike, pašu mi svi ljudi, političari, sportaši, glumci. Ovdje je svaka osoba koja tu želi biti. Naše poruke su da život počinje začećem, a završava prirodnom smrću”, rekla je Brezac Benigar i iznijela svoj stav o silovanim ženama i njihovom pravu na pobačaj.

“Silovane žene koje žele pobaciti za mene su ubojice. Silovatelj je osoba koja je počinila kazneno djelo, majka koja je učinila pobačaj je osoba koja je sebe stavila u poziciju ubojice jer je dokinula nečiji život. Ne treba jedan zločin završiti još jednim zločinim, Itekako sam svjesna što govorim. Dala sam vam jasne odgovore iza kojih se neću sakriti”, kazala je.

Hod za život se ograđuje od izjava Barbare Brezac Benigar iz Rijeke

“Niti udruga Malaika niti gđa Benigar nisu dio nacionalne inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji se ove godine održava pod geslom ‘Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije’”, objavljeno je na Facebook stranici Hod za život – Rijeka.

“Ovim se putem ograđujemo od izjave gđe Benigar o silovanim ženama ili bilo čemu drugom. Stavovi gđe Benigar ne mogu se ni na koji način poistovjetiti sa stavovima miroljubivog Hoda za život koji izražava podršku nerođenom djetetu, njegovoj majci i ocu te svakom ljudskom biću”, naveli su.

Istakli su kako su predstavnici građanske inicijative Hod za život kroz proteklih pet godina u brojnim prilikama javno iznosili stav desetaka tisuća ljudi koji sudjeluju u Hodu za život: “da volimo oboje – i majku i njezino nerođeno dijete”. Navode i da istraživanja pokazuju da više od 75% žena koje su napravile pobačaj tvrde kako su to učinile pod pritiskom okoline ili teških ekonomskih prilika.

“Ovim putem na osobit način izražavamo ljubav i podršku žrtvama silovanja. Izražavamo podršku silovanim ženama koje smo posljednjih dana imali priliku čuti u hrvatskoj javnosti, a koje su imale snage zaštiti život svoga djeteta te izražavamo sućut svim onim ženama koje to nisu imale snage učiniti. Ponavljamo naš stav: protivimo se medijskom ili političkom iskorištavanju silovanih žena koje su pretrpjele strašno fizičko i psihičko nasilje u važnoj raspravi o zaštiti prava na život svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti, te prava svake žene na znanstvene informacije o njezinom nerođenom djetetu”, stoji u saopćenju.

“Gospođi Benigar ponovno smo poslali zahtjev da prestane neovlašteno koristiti zaštićeni logo i vizualni identitet Hoda za život kako se aktivnosti njezine udruge, način rada u lokalnoj zajednici, te njezine izjave ne bi potpuno neopravdano povezivale s Hodom za život”, navodi se u priopćenju medijima.


{$excerpt:n}