ŠEF KABINETA BISERE TURKOVIĆ // Hadžović: BiH nije zvanično obaviještena o produženju zabrane ulaska naših državljana u EU

Denis Hadžović, šef kabineta ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, da odluka o navodnoj zabrani ulaska bh. državljana u Evropsku Uniju od 1. jula nije zvanično donesena i da je još uvijek sve na bazi špekulacija, objavljuje portal avaz.ba.

– Stav EU je da imaju isti pristup za sve zemlje zapadnog Balkana. Tako da je to posljednja informacija koju smo imali mi u BiH. Sada ove informacije koje se pojavljuju, vjerovatno su produkt i njihovog posmatranja brojeva zaraženih. Mada ni to ne može biti pokazatelj jer ne znamo procenat onih koji se tesitiraju. Tako da smo mi u biti malo zatečeni. Posmatramo šta se događa – kaže Hadžović.

Granice EU ostaju zatvorene za bh. građane? Foto: Agencije

Naveo je primjer Hrvatske, elaborirajući tezu da se sve zemlje još uvijek snalaze u pandemiji koronavirusa.

– Vidjeli ste da je Hrvatska otvorila granice prema nama pa onda nametnula tu 14-dnevnu izolaciju. Pa opet sada razmišljaju, vjerovatno će ti ekonomski pokazatelji vrlo brzo presuditi pa da će uiknuti tu izolaciju. Svaka zemlja pristupa ovom problemu u odnosu na svoje interese. Interesi su prvenstveno epidemiološko – zdravstveni i na osnovu toga se i prave ove kalkulacije i mislim da se svi generalno ne snalaze. Nemate iste pokazatelje u svim zemljama zapadnog Balkana. Tako da su vjerovatno neke zemlje iskazale nezadovoljstvo da se svima po istim kriterijima pristupi. Bila je intencija da se za sve zemlje od 1. jula ukine i vjerovatno nije postojala saglasnost svih zemalja članica da se to napravi – dodaje Hadžović.

Na kraju je još jedanput naglasio da BiH ni o čemu nije zvanično obaviještena.

The post ŠEF KABINETA BISERE TURKOVIĆ // Hadžović: BiH nije zvanično obaviještena o produženju zabrane ulaska naših državljana u EU appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}